Germania a reacţionat cu reţinere la noua schemă de plată pentru gazul rusesc propusă de Federaţia Rusă

0
0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Contractele se încheie în euro sau dolari, subliniază Asociaţia Federală a Întreprinderilor de Energie şi Aprovizionare cu Apă a ţării.

Asociaţia Federală a Întreprinderilor de Energie şi Aprovizionare cu Apă din Germania (BDEW) a reacţionat cu reţinere la noua schemă de plată propusă de Moscova pentru gazul rusesc. Kerstin Andrea, şefa BDEW, a declarat joi pentru DPA .

„Împărtăşim opinia [cancelarul german Olaf] Scholz că procedura trebuie mai întâi descrisă foarte clar înainte de a se lua decizii ulterioare”, a spus Andrea. „În plus, trebuie să rămânem uniţi în UE şi cu ţările G7 în această problemă”, a adăugat ea. Totodată, şeful BDEW a precizat că industria energetică va acţiona în strânsă coordonare cu guvernul federal german.

"Contractele sunt în prezent în euro sau dolari. Iar industria energetică presupune că acest lucru va continua", a subliniat Andrea. În acelaşi timp, ea a menţionat că declaraţiile noi şi vagi ale Moscovei despre modul în care ar trebui plătite aprovizionarea cu gaze confirmă corectitudinea acţiunilor Ministerului German pentru Afaceri Economice şi Protecţie a Climei de a implementa un plan de urgenţă în cazul în care Rusia întrerupe aprovizionarea cu energie.

„În prezent nu există probleme de aprovizionare, dar guvernul federal şi industria se pregătesc în mod activ pentru a se asigura că toate părţile interesate au o foaie de parcurs clară a drepturilor şi responsabilităţilor în cazul întreruperii aprovizionării”, a conchis şeful BDEW.

Pe 31 martie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care, de la 1 aprilie, stabileşte o nouă procedură de plată a livrărilor de gaze ruseşti de către cumpărătorii din ţări neprietenoase. Potrivit decretului, astfel de cumpărători vor fi obligaţi să deschidă conturi speciale în ruble şi valută la Gazprombank pentru a plăti bunurile. Cumpărătorii din ţări neprietenoase vor transfera fonduri în valută străină către Gazprombank, care va cumpăra deja ruble la burse şi le va transfera în conturile speciale de ruble ale importatorilor. De la ei se va face plata livrarilor.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri