Ucraina: Minele care plutesc acum în Marea Neagră au fost confiscate de ruşi la Sevastopol în timpul anexării Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mina

Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt eliberate de Rusia, a acuzat într-un comunicat Ministerul ucrainean de Externe. „S-a stabilit că acestea sunt mine navale, care, la începutul anului 2022, nu figurau în registrele Forţelor Navale ale Forţelor Armate Ucrainene”, se arată în comunicat.

Minele care plutesc acum în Marea Neagră au fost confiscate de ruşi la Sevastopol în timpul anexării Crimeei în anul 2014 şi acum sunt eliberate în mare pentru a păta reputaţia Ucrainei, mai susţine MAE de la Kiev. „Responsabilitatea pentru folosirea minelor navale care plutesc în derivă, precum şi consecinţele lor imprevizibile, revine exclusiv Federaţiei Ruse şi forţelor sale navale”, se mai arată în declaraţie.

Crime de război şi piraterie 

MAE de la Kiev a subliniat că Moscova a intensificat activităţile ilegale ale forţelor sale navale în Marea Neagră, care contravin principiilor şi normelor dreptului internaţional maritim şi umanitar, şi urmăreşte să se sustragă de la responsabilitatea pentru crimele de război şi piraterie. „Pe lângă capturarea şi distrugerea navelor civile, bombardarea teritoriului Ucrainei de pe mare, Rusia a inventat o nouă metodă de piraterie, anume utilizarea minelor marine ca muniţie necontrolată în derivă. Astfel de mine în derivă au fost descoperite în largul coastelor Turciei şi României în perioada 26-28 martie 2022”, a indicat ministerul.

Reamintim că, pe 18 martie, portul Novorossiysk, din Rusia, a emis un mesaj NAVTEX (Navigational telex – un serviciu internaţional care furnizează avertismente şi prognoze navigaţionale şi meteorologice) în care afirmă că minele ancorate de forţele navale ucrainene în apropierea portului Odessa au rupt ancorele cu care erau legate din cauza vremii furtunoase. Portul Novorossiysk a adăugat că aproximativ 420 de mine marine pluteau pe apă şi a acuzat Ucraina că a încălcat prevederile Convenţiei de la Haga din 1907.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite