Generalul american Tod Wolters: Serviciile secrete americane au supraevaluat Rusia şi au subestimat Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Tod D. Wolters
Generalul Tod D. Wolters

Generalul american Tod Wolters, fost pilot de vânătoare, comandant suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), a declarat că agenţiile specializate americane au supraestimat capacităţile militare ale Moscovei şi, în acelaşi timp, au subestimat posibilităţile ucrainenilor de a riposta în cazul unei agresiuni din partea Rusiei.

Concret, în timpul unei audieri a Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, generalul a declarat că în momentul în care Rusia a invadat Ucraina, serviciile de informaţii americane considerau că, în cazul unei ofensive la scară largă, Kievul ar putea fi capturat în câteva zile, lucru care nu s-a întâmplat, arată CNN. Mai exact, serviciile de informaţii au prezis cu exactitate când Rusia va invada Ucraina, dar au estimat total eronat modul în care se va desfăşura războiul. 

Mai mult, întrebat de către un senator republican din Mississippi, Roger Wicker, dacă au existat neclarităţi în materie de informaţii care au determinat SUA să supraestimeze Rusia şi să subestimeze Ucraina, generalul american a spus că „ar putea fi”. „Aşa cum am procedat întotdeauna în trecut, când această criză se va încheia, vom realiza o analiză cuprinzătoare în toate domeniile şi în toate departamentele şi vom afla unde au fost zonele noastre slabe şi ne vom asigura că putem găsi modalităţi de îmbunătăţire, iar acesta ar putea fi unul dintre acele domenii”, a precizat generalul Tod Wolters.

S-au oferit să-l scoată din ţară pe Zelenski

Pe de altă parte, la o audiere a Comisiei de Informaţii a Senatului la începutul acestei luni, directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, Avril Haines, a declarat că serviciile de informaţii americane au evaluat că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, subestimează rezistenţa cu care s-ar confrunta din partea ucrainenilor pe timpul invaziei. „Cred că ne-am descurcat bine. Nu ne-am descurcat la fel de bine în ceea ce priveşte prezicerea provocărilor militare cu care urma să se confrunte armata rusă”, a subliniat Avril Haines. 

Le-am pus ucrainenilor la îndoială voinţa de a lupta. A fost o evaluare greşită din partea mea, pentru că au luptat curajos. Scott Berrier şeful spionajului militar american

La rândul lui, generalul Scott Berrier, şeful spionajului militar american, a declarat că evaluările serviciilor de informaţii americane înainte de invazie s-au bazat pe o serie de factori, inclusiv că ucrainenii nu sunt atât de pregătiţi pe cât se credea că ar trebui să fie. „Prin urmare, le-am pus la îndoială voinţa de a lupta. Aceasta a fost o evaluare greşită din partea mea, pentru că au luptat curajos şi onorabil şi fac ceea ce trebuie”, a spus Scott Berrier.

CNN reaminteşte că aşa s-a ajuns în situaţia în care în primele ore de început ale războiului, în timp ce trupele ruse se îndreptau spre Kiev, oficialii americani s-au temut pentru viaţa lui Volodimir Zelenski şi s-au oferit să-l ajute să fugă din ţară. Zelenski a refuzat, cerând în schimb arme pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite