Gerea: Aproape jumătate din capacitatea de producţie a energiei electrice din România este ineficientă sau la limită. E vorba de cărbune şi regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din capacitatea de producţie a energiei electrice din România este ineficientă din punct de vedere economic sau se află la limita eficienţei, a declarat, marţi, Andrei Gerea, ministrul Energiei, referindu-se la capacităţile pe cărbune, dar şi energie eoliană, solară şi biomasă, care au nevoie de scheme de suport pentru a fi sustenabile.

„Aproape jumătate din capacitatea de producţie a energiei electrice din România ori este ineficientă din punct de vedere economic ori este la limita eficienţei. Şi aici vorbesc exact de producţia bazată pe cărbune şi energia eoliană, solară şi pe biomasă. 

Deci aceste componente care reprezintă jumătate din capacitatea noastră de producţie a energiei electrice sunt ori ineficiente ori la limită pentru că au nevoie de scheme suport, au nevoie de variante de subvenţii acceptate la nivelul Uniunii Europene şi aşa mai departe. Este o provocare pe care sunt convins că nu numai România o are ci majoritatea ţărilor care încă deţin tehnologii vechi de producţie a energiei electrice“, a spus Gerea, citat de Agerpres.ro.

Ministrul a afirmat că România trebuie să gândească un cadru adecvat de finanţare, scheme de bonusare adecvate pentru că până acum suportul care a venit din partea statului practic s-a dus în acoperirea ineficienţei economice şi nu în dezvoltarea eficienţei energetice.

„În ceea ce priveşte sursele regenerabile de energie, gestionarea acestui sector trebuie să fie înţeleasă în contextul funcţionării pieţei de energie electrică, în contextul asigurării securităţii sistemului energetic, în asigurarea securităţii funcţionării sistemului energetic naţional şi nu în ultimul rând în asigurarea unui preţ suportabil la consumatorii finali. România nu îşi poate permite creşteri majore ale preţului energiei într-un timp foarte scurt“, a mai afirmat Gerea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite