Disponiblizaţii de la RAAN şi Societatea de Închideri Mine Valea Jiului vor primi indemnizaţie de şomaj, venit de completare şi salarii compensatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a modificat ordonanţa de urgenţă 36/2013, astfel încât şi disponibilizaţii de la companiile care îşi reduc activitatea să beneficieze de protecţie socială, măsura vizând angajaţii de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Aceştia vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii.

 Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat în funcţie de vechimea în muncă, respectiv: pentru 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani până la 10 ani; pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani; pentru 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani; pentru 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.

Venitul lunar de completare se calculează ca diferenţă între nivelul indemnizaţiei de şomaj şi salariul mediu net pe ultimele trei luni dinainte de concediere, dar nu mai mult de salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care a avut loc disponiblizarea.

În privinţa plăţilor compensatorii, acestea sunt acordate de operatorii economici din bugetele lor, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă încheiate le nivelul fiecărei companii.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului vor fi disponibilizaţi 695 de salariaţi în două etape. Prima etapă trebuie să fie finalizată în termen de 90 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a măsurii luate de Guvern, iar etapa a doua în perioada octombrie-decembrie.

Concedieri şi la RATEN

„Printr-un act normativ ce urmează să fie aprobate ulterior, Guvernul va aloca fondurile necesare pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia şi salariaţii disponibilizaţi de la RATEN“, se arată într-un comunicat al Executivului.

Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN) s-a înfiinţat la 1 octombrie 2013 prin divizarea parţială a RAAN, în urma separării activităţilor de cercetare, dezvoltare, inginerie tehnologică şi suport tehnic pentru energetica nucleară. Regia are în componenţă Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti şi Centrul de Inginerie Tehnologică Obiective Nucleare (CITON) de la Măgurele, lângă Bucureşti.

Venit de completare şi pentru disponibilizaţii din 2013 ai Poştei

În fine, Guvernul a alocat 23,2 milioane de lei şi pentru asigurarea veniturilor de completare pentru personalul disponibilizat în anul 2013 la Poşta Română.

Conform planului de disponibilizare aprobat de conducerea Poştei Române, în perioada septembrie-noiembrie 2013 au fost disponibilizate 3.650 de persoane. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite