Gazprom susţine că exporturile de gaze naturale ruseşti au scăzut cu peste 27% în perioada ianuarie-mai 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Exportul de gaze naturale ruseşti a scăzut cu 27,6% în perioada ianuarie-mai 2022, faţă de aceeaşi perioadă în 2021, a transmis miercuri gigantul rus Gazprom, din cauza unei confruntări ruso-europene, de la începutul războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

„Exporturile către ţările din străinătatea îndepărtată (care nu includ ţările din cadrul Comunităţii Statelor Independente, CSI) s-au stabilit la 61 de miliarde de metri cubi, cu 27,6% (23,2 milliarde de metri cubi) mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2021”, anunţă Gazprom într-o postare pe Telegram, informează News.ro.

Gazprom va întrerupe miercuri, 1 iunie, livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie, a anunţat marţi compania rusă, transmite Reuters.

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Deja Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Ţările de Jos, în absenţa plăţilor în ruble de la cele patru ţări.

De asemenea, Gazprom a confirmat că a oprit complet livrările de gaze către Olanda după ce traderul de gaze din această ţară, GasTerra, a refuzat să facă plăţile în ruble.

„Plăţile pentru gazul furnizat începând cu 1 aprilie trebuie să fie efectuate în ruble, conform noilor rechizite, despre care părţile au fost informate în timp util”, a declarat Gazprom, într-postare pe Telegram, pe 31 mai.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite