Gazprom ar putea începe anul viitor extracţia de petrol în România. Gigantul nu intenţionează să exploateze gaze de şist pentru că nu are tehnologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus Gazprom ar putea începe din 2014 producţia de ţiţei în România, după ce a descoperit „aur negru“ într-un perimetru situat în vestul ţării, în judeţul Timiş, a declarat Vadim Smirnov, directorul general pentru România al NIS Petrol, divizia din Serbia a Gazprom Neft.

„Acum suntem în faza de a evalua volumul, să vedem dacă este economic, dacă merită să se exploateze. Deci am văzut că există ţiţei, iar acum trebuie să evaluăm în ce cantităţi. Aceasta este următoarea fază a activităţilor. Dacă e petrol în cantităţi suficiente pentru a începe producţia, atunci mergem mai departe“, a afirmat Smirnov, într-un interviu acordat Agerpres.ro.

El a menţionat că NIS nu caută gaze de şist, aşa cum s-a vehiculat în ultima perioadă în opinia publică, întrucât nu deţine licenţe pentru acest tip de activităţi şi nici tehnologia necesară pentru exploziile hidraulice care ar identifica eventuale gaze de şist în zonă.

În acest moment, Gazprom deţine patru perimetre împreună cu East West Petroleum din Canada, un altul împreună cu Moesia (Irlanda) şi încă unul cu Zeta Petroleum (Marea Britanie). Acesta din urmă este cel din zona Jimbolia, unde a fost descoperit ţiţei.

Smirnov a mai spus că societatea-mamă, Gazprom, ar putea licita pentru zăcămintele din Marea Neagră pe care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) le va scoate la licitaţie anul viitor. Aceasta va „pune la bătaie“ 36 de concesiuni, atât pe uscat, cât şi pe mare.

În privinţa benzinăriilor, compania plănuieşte să aducă din 2014 carburanţi din Servia, ceea ce ar însemna o ieftinire, deoarece NIS cumpără acum motorină şi benzină de la OMV şi alte companii din piaţă. Ţinta sa pe distribuţie este o cotă de piaţă de 10%.

Mai puteţi citi:

NIS vizează 20-25 de benzinării în Bucureşti până în 2015

Compania NIS Petrol România, controlată indirect de grupul rus Gazprom, intenţionează ca până la sfârşitul anului 2015 să aibă 20-25 de benzinării în Bucureşti şi împrejurimi, dintr-un total de 120 de unităţi pe care vrea să le construiască în România.

EXCLUSIV Gigantul rus Gazprom sondeză terenul în aria Banloc-Partoş. Ecologiştii încep să se agite prin zonă

Cei de la Gazprom iau în calcul realizarea unui depozit de combustibili şi oleoductul spre Pancevo într-o zonă aflată pe lista siturilor Natura 2000.

Gazprom ar putea pierde 1,4 miliarde de dolari anual dacă România şi-ar acoperi importurile din gaze de şist şi zăcămintele din Marea Neagră

Gigantul rus Gazprom ar putea pierde 1,41 miliarde de dolari anual în cazul în care ţara noastră ar renunţa complet la importuri datorită extracţiei de gaze de şist şi a producţiei din Marea Neagră, potrivit unei analize „Adevărul“.

Pariul lui Abramovici: gazeificarea cărbunelui în subteran, o nouă metodă de a scăpa de Gazprom

O companie australiană dezvoltă o nouă metodă de a produce gaze naturale, numită gazeificarea cărbunelui în subteran, prin care se arde un întreg strat de cărbune fără a mai fi extras prin metodele tradiţionale, urmată de captarea ulterioară a gazelelor şi transformarea acestora în combustibil.

Gigantul rus Gazprom ar putea fi pus sub acuzare pentru practici anticoncurenţiale în Uniunea Europeană

Autorităţile europene de re­gle­mentare pregătesc acuzaţiile îm­potriva Gazprom, a declarat joi comisarul european pentru concurenţă Joaquin Almunia, într-o conferinţă organizată în Lituania.

Ţeava pentru gazoductul independenţei Republicii Moldova de Gazprom n-a ajuns încă pe şantier

Companiile care au câştigat licitaţia de construcţie a conductei Iaşi-Ungheni aşteaptă decizia Guvernului privind scutirea de taxele vamale. Autorităţile spun că totul decurge conform planului.

Gazprom Neft vrea un oleoduct Constanţa - Piteşti - Pancevo, pentru a-şi alimenta rafinăria sârbă cu ţiţei

Conpet intenţionează să construiască împreună cu Gazprom Neft, Oil Terminal şi compania sârbă de transport al ţiţeiului Transnafta un oleoduct pe traseul Constanţa-Piteşti-Pancevo, pentru a-şi alimenta rafinăriile din Serbia cu ţiţei, proiectul având o valoare de 200 de milioane de euro.

Strategia Gazprom Neft în România: Benzină ieftină şi mâncare bună

Sârbii de la NIS, grup petrolier controlat de gigantul rus Gazprom, au deschis vineri două noi benzinării pe autostrada Bucureşti-Piteşti, la kilometrul 59, în total compania având în prezent 12 puncte de alimentare în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite