Gazprom Neft vrea un oleoduct Constanţa - Piteşti - Pancevo, pentru a-şi alimenta rafinăria sârbă cu ţiţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom Neft are planuri să ajungă la 50 de benzinării în România până la finele anului şi la 120 până la finele lui 2015  FOTO: Reuters
Gazprom Neft are planuri să ajungă la 50 de benzinării în România până la finele anului şi la 120 până la finele lui 2015  FOTO: Reuters

Conpet intenţionează să construiască împreună cu Gazprom Neft, Oil Terminal şi compania sârbă de transport al ţiţeiului Transnafta un oleoduct pe traseul Constanţa-Piteşti-Pancevo, pentru a-şi alimenta rafinăriile din Serbia cu ţiţei, proiectul având o valoare de 200 de milioane de euro.

Conducta ar urma să aibă 320 de kilometri lungime, din care 280 pe teritoriul României şi ar transporta anual 7,5 milioane de tone de „aur negru”. De asemenea, ar exista opţiunea de prelungire a conductei până la rafinăria de la Bosanski Brod, situată tot în Serbia.

Conducerea Conpet susţine proiectului, a afirmat Liviu Ilaşi, directorul general al companiei de stat. „E vorba de o prelungire, practic, a conductelor noastre Constanţa - Piteşti, care în momentul de faţă sunt subutilizate”, a mai spus directorul.

Liviu Ilaşi a mai spus că reprezentanţi ai Gazprom şi Transnafta au fost la Ploieşti, la sediul Conpet, luna trecută, pentru o primă rundă de discuţii pe tema acestui proiect, iar luna viitoare sunt programate noi discuţii pe acest subiect.

Recent, surse din sectorul energetic declarau pentru "Adevărul" că ruşii doresc să investească în Oil Terminal - operatorul terminalului petrolier de la Constanţa, Conpet - transportatorul naţional de ţiţei, la pachet cu preluarea combinatului Oltchim şi a rafinăriei Arpechim.

Întrebat dacă ar fi de acord ca Gazprom să fie principalul acţionar sau principalul investitor în dezvoltarea proiectului oleoductului Constanţa - Piteşti - Pancevo, directorul Conpet a răspuns: "Nu e exclus şi nu ar fi deranjant".

Compania Conpet exploatează reţeaua naţională de conducte de transport petrol, etan şi gazolină, având concesionat sistemul de conducte care aparţine statului român.

În prezent, Conpet operează 3.800 de kilometri de conducte care traversează 24 de judeţe ale ţării. Sistemul de conducte operat de Conpet nu este interconectat cu reţeaua europeană de transport ţiţei. Conpet este controlată de statul român ca acţionar majoritar cu 58,72% din acţiuni. De asemenea, Fondul Proprietatea deţine 29,7% din acţiunile companiei, restul fiind deţinut de alţi acţionari, persoane fizice şi juridice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite