Romgaz: Memorandumul cu Gazprom a expirat. Depozitele de gaze şi termocentralele comune au rămas doar un vis aşternut pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romgaz voia să realizeze împreună cu Gazprom depozite de gaze naturale totalizând 6 miliarde de metri cubi şi o serie de termocentrale pe gaze
Romgaz voia să realizeze împreună cu Gazprom depozite de gaze naturale totalizând 6 miliarde de metri cubi şi o serie de termocentrale pe gaze

Memorandumul semnat cu Gazprom privind implementarea mai multor proiecte comune, printre care realizarea unor depozite de gaze şi construirea unor centrale în cogenerare, a expirat, iar acum ruşii au altă strategie, a declarat, marţi, Dumitru Rotar, directorul general adjunct al Romgaz.

Întrebat care mai este stadiul proiectului privind construcţia unui depozit uriaş de gaze la Mărgineni, judeţul Neamţ, în colaborare cu Gazprom, Rotar a răspuns: „Nu mai există niciun memorandum cu Gazprom, a fost încheiat pe un an, apoi prelungit cu un an şi terminat. Pentru orice proiect în colaborare e nevoie de două părţi, dar între timp Gazprom şi-a schimbat strategia“.

În iunie 2009, Romgaz şi Gazprom au semnat un memorandum privind înfiinţarea unei companii mixte care să implementeze mai multe proiecte comune, precum construirea unor depozite de gaze şi a unor centrale de producere a energiei în cogenerare, adică energie electrică şi termică simultan.

Cele două companii vorbeau atunci de depozite de înmagazinare a gazelor cu o capacitate de 5-6 miliarde de metri cubi pe teritoriul României, ceea ce ar fi însemnat de două ori mai mult decât capacitatea actuală de stocare a depozitelor pe care le are Romgaz. Doar depozitul de la Mărgineni ar fi urmat să aibă o capacitate de 2 miliarde de metri cubi.

Depozitele erau necesare în ideea în care gazoductul South Stream urma să treacă prin România, idee vehiculată atunci de către Videanu.

Parteneriatul viza şi încheierea de contracte directe dintre Romgaz şi Gazprom pentru furnizarea de gaze. În prezent, România achiziţionează gaze ruseşti prin doi intermediari: Wintershall şi Imex Oil.

Pe aceeaşi temă

Romgaz are ambiţii regionale

Romgaz va exploata concesiuni de gaze naturale în Marea Neagră împreună cu o serie de noi parteneri şi va intra inclusiv pe proiecte de extracţie a gazelor de şist, orice companie străină care extrage resurse româneşti urmând a avea obligaţia de a avea ca partener o companie din ţara noastră, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Privatizările în România - bile albe de la analiştii internaţionali

The Financial Times apreciază vânzarea acţiunilor Romgaz drept prima privatizare de succes din ultimul timp. Prestigioasa publicaţie subliniază că România a realizat cea mai mare ofertă publică iniţială din istorie şi una din cele mai importante din Europa de Est.

Banii din privatizări merg în consum, nu în investiţii

Sumele încasate de Guvern din vânzarea unor pachete de acţiuni la companiile de stat sunt cheltuite pentru consumul curent şi nu sunt virate într-un fond special pentru investiţii.

Hidroelectrica va fi listată după modelul Romgaz

Producătorul de energie Hidroelectrica va fi listat după modelul de succes al Romgaz, pachetul de acţiuni fiind suplimentat de la 10% la 15% din titlurile companiei.

Oferta Romgaz: un succes pentru români, dar o palmă pe obrazul Goldman. „Stăm cu grămezi de bani în bănci şi marfa bună o vindem la Londra“

Oferta de acţiuni Romgaz (SNG), cea mai mare din istoria României, a fost închisă cu succes, micii investitori trimiţând atât de multe ordine de cumpărare, încât nici nu ar mai fost nevoie de subscrierile investitorilor străini. În ciuda acestui fapt, investitorii de retail locali vor primi, cel mai probabil, cel mult un sfert din acţiunile scoase la vânzare, situaţie care i-a înfuriat atât pe aceştia, cât şi pe brokeri.

Listarea Romgaz: statul a obţinut peste 380 de milioane de euro, aproape de maximul vizat

Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde de lei (534 de milioane de dolari sau 382,8 milioane de euro), aproape de maximul vizat. Tranşa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă.

Romgaz ar putea pierde unele zăcăminte. Termenul iniţial pentru unele acorduri petroliere a expirat, altele se vor termina curând

Romgaz a încheiat acte adiţionale pentru o serie de perimetre cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), dar acestea trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern, astfel că producătorul de stat poate pierde drepturile de exploatare a unora dintre zăcămintele pe care le are în concesiune, potrivit proiectului de listare a companiei.

Redevenţele plătite de Romgaz şi Petrom ar putea creşte cu 24-40% pentru concesiunile noi

Redevenţele plătite statului român de către companiile care extrag petrol şi gaze ar putea creşte de anul viitor cu procente situate între 25% şi 40%, se arată în prospectul pregătit pentru listarea  Romgaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite