Gazprom ar putea pierde 1,4 miliarde de dolari anual dacă România şi-ar acoperi importurile din gaze de şist şi zăcămintele din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom este singura sursă pentru gazele de import consumate de România FOTO Reuters
Gazprom este singura sursă pentru gazele de import consumate de România FOTO Reuters

Gigantul rus Gazprom ar putea pierde 1,41 miliarde de dolari anual în cazul în care ţara noastră ar renunţa complet la importuri datorită extracţiei de gaze de şist şi a producţiei din Marea Neagră, potrivit unei analize „Adevărul“.

România a consumat anul trecut 13,5 miliarde de metri cubi, din care 24,32% au fost importurile de la intermediarii Gazprom, potrivit datelor furnizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). La un preţ mediu de 442,69 dolari pe mia de metri cubi, cele 3,2 miliarde de metri cubi importate ar valora, astfel, 1,41 miliarde de dolari. 

România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, potrivit unui raport din vară al Administraţiei pentru Informaţii în domeniul Energiei (EIA) din SUA. România deţine acum rezerve dovedite de 113 miliarde de metri cubi de gaze, astfel că gazele de şist ar fi echivalente cu tot consumul pe 100 de ani. 

Chevron are licenţe pentru trei perimetre din Dobrogea, respectiv Costineşti, Adamclisi şi Vama Veche, şi încă unul în zona Bârlad. Şi alte companii şi-au anunţat intenţia de a extrage gaze de şist în România,  Anterior, Petrom şi Exxon au anunţat o „descoperire semnificativă“ în Marea Neagră, într-un zăcământ estimat între 48 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Împreună, gazele de şist şi cele din Marea Neagră ar putea aduce României independenţa energetică faţă de Rusia. Ba mai mult, ţara noastră ar putea exporta gaze, caz în care ar „curge“ bani în România, invers faţă de ce se întâmplă acum.

Ţinta este independenţa energetică

Preşedintele Traian Băsescu declara recent că ţinta României este independenţa energetică. „Eu mai am un an şi câteva luni de mandat, deci nu voi apuca în mandat momentul când eventual s-ar scoate primul metru cub de gaze de şist din România sau când se va scoate spre utilizare primul metru cub de gaze din Marea Neagră. Vreau să spun un lucru de care românii trebuie să ţină cont: miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică“, a declarat şeful statului, într-o emisiune la Pro Tv.

„Degeaba am vara excedent de energie electrică, dacă iarna nu am necesarul de gaze să se încălzească populaţia, să se furnizeze căldură la populaţie“, argumenta în septembrie Băsescu. 

Ponta susţine exploatarea gazelor de şist, după ce în opoziţie era împotrivă

De altfel, extracţia gazelor de şist are o largă susţinere: şi premierul Victor Ponta s-a declarat pentru realizarea acestor investiţii după ce în opoziţie era împotriva acestora.

„Acum ma bat şi cred că fac bine, cu gazele de şist, vor fi locuri de muncă şi investiţii de peste 300 de milioane anul acesta“, afirmat Ponta în luna iulie, în cadrul unei emisiuni la postul B1 TV.

„Am avut foarte multe dubii, acum nu mai am. Toate studiile, prezentate inclusiv în Consiliul European, arată că SUA au redus preţul la energie la 25%. Acum SUA nu mai folosesc cărbune, exportă în Europa, unde a crescut poluarea cu CO2“, a continuat şeful Guvernului. Apoi e a adaugat: „Nu sunt anti-rus, nu sunt anti-Gazprom, dar aş vrea să nu mai importăm de la Gazprom“.

Franţa a interzis fracturarea hidraulică, procedeul prin care gazele sunt extrase din şisturi. În cealaltă tabără, Polonia este mare susţinătoare a exploatării gazelor neconvenţionale, pentru a scădea dependenţa de Gazprom. 

Fracturarea hidraulică prevede săparea unui puţ vertical, urmat de unul orizontal până la rocă. Ulterior se detonează mici incărcături pentru spargerea şistului şi se pompează apă amestecată cu nisip şi o serie de substanţe, care să menţină fisurile. În final, gazul se colectează prin conducte.

Băsescu: Gazprom are tot interesul ca România să nu exploateze nici gazele din Marea Neagră, nici gazele de şist

EXCLUSIV Ce lucrări pregăteşte Chevron în sudul Dobrogei. Explicaţiile specialiştilor angajaţi de americani

Victor Ponta: „Vreau ca România, peste patru-cinci ani, să nu mai depindă de importurile de gaze”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite