Fondatorul companiei chineze CEFC, care vrea să cumpere 51% din fostul Rompetrol, a fost arestat în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ye Jianming cefc china

Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC) din Shanghai, companie acuzată că a mituit lideri africani, în schimbul unor favoruri pentru afaceri, a fost arestat în China, la începutul acestei luni.

Potrivit The Observer, arestarea lui Ye în China ar fi fost ordonată direct de către preşedintele Xi Jinping, după ce pe 21 noiembrie 2017, a fost arestat, la New York, un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho, fiind acuzat că a luat parte la o schema de mituire a preşedintelui Ciad şi a unui membru din Guvernul Ugandei în schimbul unor contracte pentru compania chineză CEFC. Recent, CEFC a fost pusă sub juridictia statului chinez. 

  

CEFC este acuzată că ar fi oferit o mită de 2 milioane de dolari preşedintelui Ciadului, Idriss Deby, în schimbul obţinerii unor valoroase drepturi petroliere, iar lui Kutesa, la acea dată preşedinte al Adunării Generale a ONU, i-ar fi dat 500.000 de dolari pentru o afacere cu energie în sectorul petrolier al Ugandei, care este în curs de afirmare. Kutesa a negat că ar fi primit orice astfel de mită. 

 Ye a înfiinţat CEFC în 2002, când avea în jur de 25 de ani, iar din 2015 compania a cheltuit cel puţin 1,7 miliarde de dolari pentru achiziţionarea unor afaceri din domeniul energetic în România, Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Ciad, potrivit South China Morning Post. Recent, CEFC a fost pusă sub juridictia statului. Shanghai Guosheng Group, o societate de investiţii controlată de guvernul municipal din Shanghai, a preluat conducerea şi operaţiunile zilnice ale CEFC China Energy, potrivit South China Morning Post. 

  

În decembrie 2016 a fost semnat acordul între KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI, care deţine şi desfăşoară activităţi de rafinare, comercializare şi distribuţie ţîţei şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite