FMI menţine estimările privind creşterea economiei mondiale cu 6%. Cum ar putea fi împiedicată realizarea prognozei

0
0
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ritmul de creştere a economiei mondiale în 2021 va rămâne de aproximativ 6%, la fel ca în prognozele din luna aprilie, dar vor fi unele ţări care vor creşte mai rapid şi altele mai lent, a declarat miercuri directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

În data de 27 iulie, FMI urmează să dea publicităţii un update la raportul World Economic Outlook.

În primăvara acestui an, FMI estima că economia mondială va înregistra în 2021 un avans de 6%, un ritm de creştere nemaivăzut după anii 1970, pe măsură ce campaniile de vaccinare progresează iar economiile redeschid graţie unor stimulente fiscale fără precedent, în special în SUA.

Kristalina Georgieva a precizat că revenirea economică va fi frânată dacă ritmul vaccinării nu va fi accelerat, adăugând că obiectivul depăşirii pandemiei până la finele lui 2022 nu va putea fi atins în ritmul actual, informează Agerpres. Potrivit directorului general al FMI, lipsa accesului la vaccinuri în ţările în curs de dezvoltare şi viteza rapidă cu care se răspândeşte varianta Delta ameninţă să încetinească elanul relansării.

Chiar dacă FMI va da publicităţii noile sale estimări abia săptămâna viitoare, Georgieva a spus că ritmul de creştere a economiei mondiale preconizat pentru acest an va rămâne la 6%.

„Este de 6% în iulie, dar între aprilie şi iulie compoziţia acestui 6% s-a schimbat", a spus Georgieva. „Acum unele ţări sunt prognozate să crească mai rapid, altele să crească mai lent. Care este diferenţa? În principal are legătură cu viteza şi eficacitatea vaccinărilor şi spaţiul fiscal disponibil pentru a acţiona", a adăugat Georgieva. 

În raportul „World Economic Outlook", publicat în aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit, de asemenea, estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creştere economică de 6,4%. 

Dacă în luna octombrie a anului trecut, FMI estima că România va înregistra în 2021 o creştere de 4,6%, conform ultimelor previziuni, Produsul Intern Brut al României va creşte cu 6% în acest an.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite