FMI a deblocat o nouă tranșă de 880 milioane de dolari pentru Ucraina

0
Publicat:

Oficialii Fondului Monetar Internaţional şi ai Guvernului ucrainean au ajuns joi la un acord la nivel de staff cu privire la politicile economice, ceea ce deschide calea pentru eliberarea unei tranşe de 880 milioane de dolari, după ce va fi aprobată şi de boardul FMI, a anunţat instituţia financiară internaţională.

foto logo Fondul Monetar Internațional
FMI a deblocat o nouă tranșă de 880 milioane de dolari pentru Ucraina

Acordul a venit la finalul a şase zile de reuniuni între oficialii ucraineni şi staff-ul FMI, întâlniri care au avut loc la Varşovia (Polonia), în cadrul celei de-a treia revizuiri a programului de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari convenit anul trecut, transmite Reuters.

Performanţele în cadrul programului de asistenţă au fost solide în pofida dificultăţilor războiului”, a salutat într-un comunicat şeful misiunii FMI, Gavin Gray, care în perioada 17-22 februarie a avut discuţii cu oficialii ucraineni la Varşovia.

Experţii FMI au evaluat obiectivele stabilite în urmă cu un an, când a fost aprobat pachetul de ajutor pe patru ani, şi au ajuns la concluzia că, exceptând un singur criteriu de performanţă care vizează veniturile din taxe, Ucraina a atins toţi indicatorii structurali care au făcut obiectul procedurii de revizuire.

Acordul convenit la nivel de staff trebuie să fie aprobat de managementul FMI şi board-ul executiv al instituţiei, lucru care este aşteptat să se întâmple în a doua jumătate a lunii martie, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.

Ne aşteptăm ca această decizie să fie aprobată de board-ul executiv al Fondului în viitorul apropiat”, a scris prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „În 2024, ne aşteptăm ca asistenţa Fondului să se ridice la 5,4 miliarde de dolari. Cu aceste fonduri, ne vom putea concentra resursele noastre interne pe apărare, care este prioritatea numărul unu”, a adăugat premierul ucrainean. 

Pe data de 14 februarie, Fondul Monetar Internațional a anunțat faptul că a lansat în mod oficial un nou fond fiduciar pentru a sprijini reformele economice şi financiare din Ucraina, în următorii cinci ani, obiectivul fiind de a obţine 65 milioane de dolari de la ţările donatoare.

Fondul de dezvoltare a capacităţilor Ucrainei a fost lansat la Kiev cu resurse iniţiale de 16,5 milioane de dolari, furnizate de Ţările de Jos, Slovacia, Letonia, Japonia şi Lituania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite