Declarația FMI a fost blocată din cauza limbajului „inacceptabil” privind Rusia

0
Publicat:

Dezacordurile privind limbajul referitor la invazia Rusiei în Ucraina au împiedicat publicarea unei declarații comune în cadrul reuniunii anuale a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale.

logo Fondul Monetar Internațional
Declarația FMI a fost blocată din cauza limbajului „inacceptabil” privind Rusia Foto: Shutterstock

Oficialii reuniți în Maroc pentru a discuta despre politica economică și monetară nu au reușit să ajungă la un consens după ce țări precum Ucraina, Olanda, Canada și țările nordice au obiectat la modul în care a fost descrisă invazia într-un proiect de text.

Limbajul a fost „total inacceptabil”, a declarat un oficial din Ucraina, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi despre discuțiile confidențiale. „Pur și simplu nu a fost suficient de puternic”, a declarat un oficial dintr-o altă țară.

Spania, care a prezidat discuțiile, propusese replicarea limbajului convenit de liderii G20 la Delhi luna trecută, care nu a condamnat Rusia, ci a declarat că există „opinii și evaluări diferite ale situației”.

„Am făcut tot posibilul pentru a ajunge la un comunicat”, a declarat ministrul spaniol de finanțe, Nadia Calviño. „Acest lucru nu a fost posibil”.

În schimb, FMI a emis o „declarație a președintelui”, așa cum a făcut după reuniunile FMI și ale Băncii Mondiale din primăvară.

În mod similar, un comunicat emis vineri de miniștrii de finanțe și guvernatorii centrali ai G20 nu a menționat invazia Rusiei în Ucraina.

De asemenea, G20 nu a menționat în comunicatul de vineri conflictul dintre Israel și Hamas, ridicând noi întrebări cu privire la rolul unui forum divizat de invazia Rusiei în Ucraina anul trecut.

Textul, convenit de liderii financiari ai G20 reuniți la Marrakech pentru o reuniune FMI-Banca Mondială, a remarcat profunda angoasă față de pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate de dezastrele naturale din Libia și Maroc și a declarat că sunt solidari cu populația din aceste țări.

Însă nu s-a făcut nicio referire la criza din Gaza, unde armata israeliană a cerut unui milion de persoane să se mute în sud, în timp ce a adunat tancuri pentru o invazie terestră așteptată după un atac devastator al grupării militante Hamas.

O sursă informată cu privire la discuțiile din cadrul G20 a declarat că divergențele privind atacurile Hamas și răspunsul Israelului au împiedicat includerea în comunicat a unei declarații privind conflictul Israel-Gaza, care a opus Rusia, China, India și Arabia Saudită Statelor Unite și puterilor occidentale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite