Firmele cer amânarea aplicării sistemului e-TVA cu șase luni

0
Publicat:

Firmele cer amânarea aplicării sistemului e-TVA cu șase luni, a informat marți Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Imagine care sugerează modul de funcționare a sistemului e-TVA
Firmele cer amânarea aplicării sistemului e-TVA cu șase luni

Potrivit sursei citate, având în vedere sesizările antreprenorilor, au fost identificate o serie de probleme în practică. Astfel, în viziunea specialiştilor, nu toate facturile se introduc în sistemul e-Factura (de exemplu: facturile simplificate, facturile către persoanele fizice, facturile primite sau emise de către agricultori ce sunt înscrişi în registrul agricultorilor).

De asemenea, se aminteşte de regimul diferenţial de deducere a TVA-ului aplicabil combustibilului şi achiziţiei de autoturisme (50% sau 100% în funcţie de scopul utilizării autovehiculului), de aplicare a sistemului de taxare inversă pentru achiziţiile intracomunitare, precum şi de existenţa diferenţelor între e-TVA şi decontul de TVA lunar, ca urmare a aplicării regimului de TVA la încasare.

Pe această ultimă speţă, CNIPMMR precizează că Agenţia Naţională de Administrarea Fiscală (ANAF) nu deţine informaţii despre data la care sunt plătite/încasate facturile emise de aceste firme. În plus, se aduc în discuţie erorile de funcţionare deja constatate la nivelul sistemelor e-Factura şi e-Transport.

În acest context, Consiliului IMM-urilor solicită prelungirea cu până la 180 de zile (şase luni) a termenului de exceptare de la obligativitatea transmiterii Notei justificative privind diferenţele RO e-TVA, având în vedere că, la 1 iulie 2024, intră în vigoare obligativitatea e-Factura şi e-Transport (inclusiv aplicarea sancţiunilor pentru neutilizarea sistemului), dar şi clarificarea informaţiilor furnizate în decontul precompletat e-TVA.

De asemenea, se doreşte furnizarea lunară a unei analize din care să rezulte numărul de contribuabili care înregistrează diferenţe de minimum 20% sau minimum o mie de lei între decontul precompletat e-TVA şi decontul de TVA depus lunar pentru a se vedea care este procentul contribuabililor cu diferenţe semnificative la TVA deductibil şi pentru a se analiza dacă este o problemă sistemică.

Totodată, CNIPMMR cere ca obligaţia transmiterii Notei justificative privind diferenţe RO e-TVA să fie doar pentru cei care înregistrează diferenţe în plus la TVA deductibil (nu şi pentru cei care solicită deducerea unei valori mai mici de TVA), între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA şi valorile completate de persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de TVA.

Nu în ultimul rând, se solicită amânarea aplicării sancţiunilor pentru nedepunerea Notei justificative privind diferenţele RO TVA în maximum zece zile de la primirea notificării din partea ANAF, până la momentul în care sistemul e-TVA este funcţional şi îşi dovedeşte utilitatea.

"CNIPMMR solicită să nu mai fie introduse noi obligaţii de raportare şi conformare pentru mediul de afaceri fără consultarea partenerilor sociali şi fără realizarea unei analize de impact. CNIPMMR atrage atenţia că, în forma adoptată, ordonanţa va bloca activitatea antreprenorilor, fără a-şi atinge scopul de reducere a evaziunii fiscale, îngreunând activitatea societăţilor, conducând la creşterea costurilor cu actualizarea softurilor şi cu forţa de muncă sau cu serviciile externalizate de contabilitate", se arată în comunicatul citat.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare şi utilizare a decontului precompletat RO e-TVA şi valorificarea datelor şi informaţiilor prin implementarea unui sistem de guvernanţă specific, precum şi alte măsuri fiscale pentru reducerea deficitului de încasare a TVA, adoptată în data de 21 iunie 2024, introduce sistemul de utilizare a decontului precompletat RO e-TVA. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite