Fermierii români vor avea accesul facilitat la fondurile FEADR pentru animale de reproducție

0
Publicat:

În cadrul Consiliului AgriFish, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a solicitat modificarea Regulamentului 2115/2023 privind eligibilitatea cheltuielilor pentru achiziționarea animalelor de reproducție. Această modificare urmărește să îmbunătățească accesul fermierilor români la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), un demers crucial pentru crescătorii de animale care au avut dificultăți de la debutul conflictului din Ucraina.

foto fermă ovine și caprine
Fermierii români vor avea accesul facilitat la fondurile FEADR pentru animale FOTO Arhivă

Mă bucur că propunerea noastră a obținut un sprijin substanțial din partea multora dintre colegii mei miniștri din toate statele membre. De asemenea, am solicitat Consiliului AgriFish să includă principiul convergenței pentru plățile directe către fermieri în documentul de sinteză al Președinției Consiliului”, a declarat ministrul Florin Barbu. El a subliniat și necesitatea unor plăți echilibrate pentru a asigura oportunități egale de dezvoltare pentru toți fermierii europeni.

Raportul 2023 al Eurostat indică un declin al numărului de animale de reproducție pe întregul continent, toate speciile de animale înregistrând reduceri față de ultimul deceniu. Numărul bovinelor a scăzut cu 5% din 2013, cel al porcinelor cu 6%, al ovinelor cu 9% și al caprinelor cu 15%.

În România, datele Eurostat pentru 2023 arată că efectivul de porcine era de 3,2 milioane, în scădere cu 128 000 față de 2022. De asemenea, efectivul de bovine a scăzut cu 17.000 față de anul precedent.

Cum a contribuit statul la remedierea problemei din zootehnie

Prin schema de ajutor de stat „Credit pentru fermieri”, guvernul a alocat 815,5 milioane de lei, oferind fermierilor credite la o rată fixă a dobânzii de 1,95%. De această inițiativă vor beneficia 3.500 de fermieri, oferindu-le fiecăruia până la 280.000 de euro pe o perioadă de maximum 60 de luni. Beneficiarii eligibili trebuie să fie operatori economici implicați în producția agricolă primară.

În plus, guvernul a pus în aplicare o măsură de subvenționare a energiei electrice pentru irigații cu până la 50%, acoperind costurile din cheltuielile neplătite din anul precedent. De asemenea, au fost echivalate permisele de conducere de categoria B cu TR1 și s-a permis înmatricularea utilajelor agricole la primăriile locale, fără a fi necesare CIV și ITP. Subvenția la motorină a fost actualizată, reducând costurile combustibilului agricol cu 25%, și au fost alocate 270 de milioane de lei pentru subvenționarea accizei la motorina utilizată în agricultură.

În plus, în 2024, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat de peste 79 de milioane de lei pentru sprijinirea fermierilor din sectorul bovinelor de carne și bubaline. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite