Falimentul City Insurance: Statul va plăti daune de peste 150 de milioane de euro din banii asiguraţilor. Conducerea ASF nu s-a prezentat la audieri

0
0
city insurance

Falimentul City Insurance creează haos în piaţa asigurărilor, reprezentanţii Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) estimând că statul va plăti daune, din banii asiguraţilor, de peste 150 de milioane de euro.

„Dacă raportăm la daunele pe care încă le plătim pentru falimentele Astra şi Carpatica şi la dauna medie de aproximativ 5.000 de euro, vorbim de sume mari. Cam 150 de milioane de euro, cel puţin”, a declarat Mădălin Roşu, preşedintele BAAR pentru Ştirile Pro Tv.

Toate aceste despăgubiri ale asiguraţilor City Insurance vor fi plătite din Fondul de Garantare a Asiguraţilor, instituţie care încasează un procent din valoarea fiecărei poliţe de asigurare RCA.

Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă care micşorează semnificativ termenul de la care FGA poate începe plăţile şi a şi majorat plafonul de garantare la 50.000 de lei, astfel încât daunele acoperite per dosar de către FGA vor fi de 500.000 de lei, odată ce ordonanţa apare în Monitorul Oficial, dar dacă sumele ce reprezintă despăgubiri sunt evaluate în dosarul de daună mai sus de această sumă, păgubiţii vor trebui să se alăture tuturor celorlalţi creditori ai societăţii în faliment pentru a încerca să recupereze restul de bani.

Dacă legislaţia ar fi rămas nemodificată, cei cu dosare de daună în curs de plată sau soluţionare la City Insurance ar fi trebuit să aştepte până când aveam o hotărâre definitivă privind deschiderea falimentului societăţii - termen care, la acest moment, nu poate fi apreciat exact.

„În termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară de retragere a autorizaţiei de funcţionare şi constatare a existenţei indicilor stării de insolvenţă a asiguratului, Fondul este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări (asiguratul, terţul păgubit de cel asigurat la City Insurance ş.a.m.d. - n.red.) a procedurii administrative de plată reglementată de prezenta lege”, prevede proiectul de OUG adoptat miercuri de Guvern.

Conducerea ASF nu s-a prezentat miercuri la audierile din Comisia Economică a Senatului.

„Invitaţia a fost prea din scurt, se vor duce săptămâna viitoare”, a spus Dan Apostol, director de comunicare ASF.

Citeşte şi:

Ordonanţa care facilitează accesul asiguraţilor City Insurance la daunele RCA a fost aprobată. Ce trebuie să ştie cei 3 milioane de români

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri