EXCLUSIV S-a vândut apartamentul lui Dan Voiculescu scos de ANAF la mezat. Adjudecatara a virat banii cu o zi înainte de reluarea primei licitaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentul de pe Şoseaua Kiseleff al omului de afaceri Dan Voiculescu s-a vândut. Femeia declarată adjudecatară la prima licitaţie organizată de ANAF a virat astăzi 1,56 milioane de lei, au declarat pentru „Adevărul“ surse guvernamentale. Mâine ar fi trebuit să fie reluată prima licitaţie, întrucât adjudecatara nu a virat banii în termen de cinci zile.

„Apartamentul de la Kiseleff s-a vândut. A venit adjudecatara primei licitaţii cu banii. A virat astăzi (miercuri, 17 iunie – n.r.) suma de 1,56 milioane de lei. Adjudecatarul poate vira banii până în ziua în care se organizează o nouă licitaţie, însă, dacă acesta nu virează banii în termen de cinci zile, trebuie începută procedura pentru o nouă licitaţie“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse guvernamentale. 

La sfârşitul lunii mai, la sediul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, a avut loc prima licitaţie pentru vânzarea apartamentului de pe Şoseaua Kiseleff al omului de afaceri Dan Voiculescu, preţul de pornire fiind de 1,41 milioane de lei. Adjudecatar a fost o femeie (persoană fizică), care a oferit un preţ de 1,9 milioane de lei (427.000 de euro). Pentru a participa la licitaţie, persoana respectivă a plătit o garanţie echivalentă cu 10% din preţul de pornire, adică 141.000 de lei. Ulterior licitaţiei, câştigătoarea a mai virat 202.000 de lei. Astfel că aceasta ar mai fi avut de virat 1,56 milioane de lei.   

ANAF a demarat procedurile pentru reluarea primei licitaţii de vânzare a apartamentului lui Voiculescu imediat după ce s-a scurs termenul de cinci zile în care adjudecatara nu a virat banii. Astfel, potrivit unui anunţ postat săptămâna trecută pe portalul ANAF, reluarea licitaţiei ar fi urmat să aibă loc mâine, 18 iunie, ora 12.00, iar sursele citate au arătat că deja erau înscrise trei persoane fizice şi juridice. Preţul de pornire era similar cu cel de la prima licitaţie, respectiv 1,41 milioane de lei. 

image

Apartamentul scos la licitaţie aparţinând omului de afaceri Dan Voiculescu este situat pe Şoseaua Kiseleff, numărul 22, apartament 6, etaj 2, a fost construit în anul 1961 şi este compus din patru camere şi dependinţe, având o suprafaţă utilă de 206,5 metri pătraţi.

Prin scoaterea la licitaţie a apartamentului din Şoseaua Kiseleff, autorităţile au urmărit să recupereze prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie. Mai exact, în momentul în care au pronunţat sentinţa, magistraţii au dispus şi instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor şi a sumelor de bani aparţinând familiei Voiculescu.

Firma familiei Voiculescu, descalificată de la prima licitaţie

La prima licitaţie, organizată la 28 mai, au participat două persoane juridice şi trei persoane fizice, adjudecatară fiind o femeie (persoană fizică), care a oferit un preţ de 1,903 milioane de lei (427.000 de euro), cu aproape 500.000 de lei peste preţul de pornire, potrivit surselor citate de „Adevărul“. Numele persoanei care a câştigat licitaţia nu a fost făcut public.  

Participanţii la licitaţie au plătit, conform regulamentului, o taxă de participare reprezentând 10% din preţul de pornire – 141.000 de lei (31.700 de euro).

Pentru că adjudecatara nu a virat banii în termen de cinci zile, ANAF a demarat procedurile pentru reluarea licitaţiei. Însă aceasta avea posibilitatea de a vira suma promisă până în ziua în care se organizează o nouă licitaţie. Astfel că a virat suma cu o zi înainte. 

La licitaţie a  participat şi Intact Publishing, companie care editează „Jurnalul Naţional“ şi care este condusă de Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu. Aceasta a fost însă descalificată. „Intact Publishing a fost respinsă pentru că a fost considerată de ANAF ca fiind persoană interpusă. Camelia Voiculescu nu a participat la licitaţie ca persoană fizică, doar prin Intact Publishing. Grivco nu a participat la licitaţie“, au spus sursele citate. 

Potrivit datelor valabile la 10 septembrie 2014, compania Intact Publishing este deţinută de Intact Production, care, la rândul său, este deţinută de Grivco (29%), Corina Mirela Voiculescu (35,5%) şi Camelia Rodica Voiculescu (35,5%) – fiicele omului de afaceri.

Potrivit Codului de Procedură Civilă, articolul 767 – Participanţii la licitaţie, „debitorul urmărit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin persoană interpusă“.

Lista scurtă a bunurilor confiscate de stat

Prin sentinţa dată de magistraţi în dosarul ICA, au trecut în patrimoniul statului „libere de orice sarcini“ turnul Trustului Intact, adică „imobilul teren intravilan în suprafaţă de 29.220,03 metri pătraţi, situat în Bucureşti, strada Gârlei nr.1D şi construcţiile aferente“, precum şi alte două terenuri şi construcţiile aferente acestora, în suprafaţă de 4.457 de metri pătraţi, respectiv de 3.000 de metri pătraţi, ambele situate în Bucureşti, Sector 1.

Totodată, judecătorii au mai decis confiscarea sediului Antena 3, adică imobilul situat în Şoseaua Bucureşti - Ploieşti, nunărul  25 - 27, compus din teren de 4.184 de metri pătraţi şi construcţie de 3.140 de metri pătraţi, dar şi 1,1 milioane de dolari şi 300.000 de euro din conturi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite