UPDATE Apartamentul lui Voiculescu din Kiseleff, scos la licitaţie de ANAF. Fiica sa a încercat să-l recupereze. Adjudecatarul a oferit 400.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentul din Şoseaua Kiseleff al omului de afaceri Dan Voiculescu a fost scos la vânzare astăzi de ANAF, prin licitaţie publică. Apartamentul este prima proprietate a lui Voiculescu care a fost scoasă la vânzare după condamnarea acestuia. Adjudecatarul a oferit 400.000 de euro (317.000 de euro - preţ de pornire), iar firma Intact Publishing, deţinută indirect de fiicele lui Voiculescu, a fost descalificată.

UPDATE Apartamentul lui Voiculescu a fost adjudecat de o persoană care a oferit 400.000 de euro

Două persoane juridice şi trei persoane fizice au participat astăzi la licitaţia organizată la sediul Administraţiei Sector 1 a Finanţelor Publice pentru vânzarea apartamentului lui Dan Voiculescu din Şoseaua Kiseleff.  

   

Adjudecatarul a oferit 400.000 de euro, peste preţul de pornire, însă numele lui nu a fost făcut public. La licitaţie, în numele celui declarat adjudecatar, a participat o femeie. 

„Au participat cinci persoane fizice şi juridice. A fost stabilit un adjudecatar, care a oferit peste preţul de pornire în licitaţie, având la dispoziţie cinci zile pentru a vira banii“, au declarat pentru adevarul.ro surse guvernamentale. 

La licitaţia de joi a participat şi Intact Publishing, companie care editează „Jurnalul Naţional“ şi care este condusă de camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu.

Aceasta a fost însă descalificată. „Intact Publishing a fost respinsă pentru că a fost considerată de ANAF ca fiind persoană interpusă. Camelia Voiculescu nu a participat la licitaţie ca persoană fizică, doar prin Intact Publishing. Grivco nu a participat la licitaţie“, au spus sursele citate. 

Potrivit datelor valabile la 10 septembrie 2014, compania Intact Publishing este deţinută de Intact Production, care, la rândul său, este deţinută de Grivco (29%), Corina Mirela Voiculescu (35,5%) şi Camelia Rodica Voiculescu (35,5%) – fiicele omului de afaceri.

Potrivit Codului de Procedură Civilă, articolul 767 – Participanţii la licitaţie, „debitorul urmărit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin persoană interpusă“.


Potrivit unui anunţ postat pe site-ul ANAF, licitaţia publică a început la ora 12.00, iar taxa pentru participarea la licitaţie este de 10%. 

Licitaţia a durat aproximativ o oră, iar reprezentanţii ANAF au amânat să comunice cum s-a încheiat.

Recuperarea prejudiciului

Prin vânzarea de astăzi, autorităţile încearcă să recupereze prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie. 

Mai exact, în momentul în care au pronunţat sentinţa, magistraţii au dispus şi instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor şi a sumelor de bani aparţinând familiei Voiculescu.

Printre acestea figurează şi apartamentul de lux situat în Bucureşti, strada Şoseaua Dimitrievici Pavel Kiseleff, nr 22, et. 2, ap 6, sector 1, cu o valoare estimată de 250.000 euro scos astăzi la licitaţie. de altfel, aceasta este prima proprietate a lui Voiculescu scoasă la vânzare de stat.

Potrivit informaţiilor obţinute de adevarul.ro, la licitaţie s-ar fi înscris atât Camelia Voiculescu, cât şi compania Grivco, care-i aparţine lui Dan Voiculescu. Ulterior, surse guvernamentale au declarat pentru adevarul.ro că la licitaţie nu a participat Grivco, ci firma Intact Publishing, deţinută de de Intact Production, care, la rândul său, este deţinută de Grivco (29%), Corina Mirela Voiculescu (35,5%) şi Camelia Rodica Voiculescu (35,5%) – fiicele omului de afaceri.

Însă conform Codului de Procedură Civilă demersul fiicei mogulului media şi al reprezentanţilor companiei Grivco ar putea fi ilegal. 

Potrivit Articolul 767 din Codul de Procedură Civilă participantii la licitatie:  

(2) Debitorul urmărit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin persoană interpusă. 

(3) Creditorii urmăritori sau intervenienţi nu pot, nici personal, nici prin persoane interpuse, să adjudece bunurile oferite spre vânzare la un preţ mai mic de 75% din preţul stabilit potrivit art. 758 alin. (1) sau (3). 

Lista scurtă a bunurilor confiscate de stat

Prin sentinţa dată de magistraţi, au trecut în patrimoniul statului „libere de orice sarcini” turnul Trustului Intact, adică „imobilul teren intravilan în suprafaţă de 29.220,03 metri pătraţi, situat în Bucureşti, strada Gârlei nr.1D şi construcţiile aferente”, precum şi alte două terenuri şi construcţiilor aferente acestora, în suprafaţă de 4.457 de mp şi respectiv de 3.000 de mp, ambele situate în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei, nr. 1B. Totodată, judecătorii au mai decis confiscarea sediului Antena 3, adică imobilul situat în Şoseaua Bucureşti — Ploieşti, nr. 25 — 27, compus din teren de 4.184 mp şi construcţie de 3.140 mp, dar şi 1,1 milioane dolari şi 300.000 de euro din conturi.

Fiscul se laudă că a recuperat în mare parte bunurile

La sfârşitul anului trecut, Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF spunea că Fiscul a recuperat în mare parte bunurile în cazul Voiculescu, punând în executare toate prevederile din hotărârea instanţei urmând ca guvernul să decidă destinaţia lor.

„Prejudiciul este în mare parte recuperat, urmând a li se conferi o destinaţie imobilelor în funcţie de decizia pe care o va lua guvernul”, spunea Diaconu anul trecut. Mai exact, guvernul urma să stabilească dacă statul vinde imobilele, dacă le conservă în vederea transmiterii lor altei instituţii publice în măsura în care există cerere în acest sens, (pentru a le utiliza ca sedii), sau dacă le cedează unei instituţii specializate în deţinerea lor, cum este RAAPPS care, la rândul său, le poate vinde sau le poate închiria. 

Alba, neagra cu bunurile lui Voiculescu

Preşedintele ANAF estima atunci că guvernul va lua o decizie, cel mai probabil, la începutul acestui an. Însă asta nu s-a întâmplat, se pare. 

Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat astăzi pentru adevarul.ro că „nu s-a stabilit nimic la nivelul Guvernului în afara înfiinţării Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate. Cel mai bine îl întrebaţi pe Gelu Diaconu (preşedintele ANAF – n.r.). Din câte ştiu eu, aceste bunuri nu au fost trecute la SGG (Secretariatul General al Guvernului – n.r.), ci au rămas în ograda ANAF. La nivelul Guvenului nu s-a abordat acest subiect“. Asta deşi, în luna aprilie a acestui an în presă apărea informaţia potrivit căreia Secretariatul General al Guvernului urma să demareze acţiunea de evaluare a imobilelor lui Dan Voiculescu, iar ANAF anunţa că a început procesul de selecţie al evaluatorilor şi pregăteşte scoaterea la vânzare a proprietăţilor confiscate în dosarul ICA. 

Acest lucru ar fi ajuns şi la urechile lui Voiculescu, care s-ar fi interesat din închisoare dacă cele patru clădiri care i-au fost confiscate au fost evaluate şi la ce sumă.

Într-o scrisoare adresată ANAF, omul de afaceri ar fi întrebat şi dacă statul a recuperat ceva din cele 60 de milioane de euro. Familia Voiculescu ar fi preferat ca imobilele să nu fie vândute si să rămână mai departe în chirie la stat, pentru a nu fi nevoită să se mute în cazul cumpărării lor. 

Sentinţa Curţii de Apel

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, pe 8 august 2014, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare.

În acest dosar, prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanţa dispunând confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco.
 

ANAF a scos la licitaţie apartamentul din Şoseaua Kiseleff deţinut de Dan Voiculescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite