Licitaţia pentru vânzarea apartamentului lui Dan Voiculescu se reia săptămâna viitoare. Preţul de pornire rămâne acelaşi: 1,41 milioane de lei
0Licitaţia pentru vânzarea apartamentului de pe Şoseaua Kiseleff al omului de afaceri Dan Voiculescu se reia săptămâna viitoare, joi, 18 iunie, cu acelaşi preţ de pornire de 1,41 milioane de lei (317.000 de euro), după ce persoana declarată adjudecatară în cadrul primei licitaţii, care a oferit 1,9 milioane de lei (427.000 de euro) nu a virat suma în termenul de cinci zile stabilit.
Anunţul privind reluarea primei licitaţii a fost postat luni pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (www.anaf.ro). Preţul de pornire în licitaţie este, la fel ca la prima licitaţie organizată la sfârşitul lunii mai, egal cu cel de evaluare – 1,41 milioande de lei. Licitaţia va avea loc la 18 iunie, ora 12.00, la sediul Direcţiei Generale regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, iar cei care sunt interesaţi să cumpere apartamentul lui Dan Voiculescu trebuie să plătească o taxă de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire – 141.000 de lei.
Apartamentul scos la licitaţie aparţinând omului de afaceri Dan Voiculescu este situat pe Şoseaua Kiseleff, numărul 22, apartament 6, etaj 2, a fost construit în anul 1961 şi este compus din patru camere şi dependinţe, având o suprafaţă utilă de 206,5 metri pătraţi.
Prin noua licitaţia, autorităţile încearcă să recupereze prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie. Mai exact, în momentul în care au pronunţat sentinţa, magistraţii au dispus şi instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor şi a sumelor de bani aparţinând familiei Voiculescu.
Adjudecatara de la prima licitaţie a apartamentului de pe Şoseaua Kiseleff, care a oferit un preţ de 1,9 milioane de lei (427.000 de euro), nu a virat banii în termenul stabilit, astfel că acesteia i se va reţine garanţia de 141.000 de lei (31.700 de euro), au declarat săptămâna trecută, pentru „Adevărul“, surse guvernamentale.
La prima licitaţie, organizată la 28 mai, au participat două persoane juridice şi trei persoane fizice, adjudecatară fiind o femeie (persoană fizică), care a oferit un preţ de 1,903 milioane de lei (427.000 de euro), cu aproape 500.000 de lei peste preţul de pornire, potrivit surselor citate de „Adevărul“. Numele persoanei care a câştigat licitaţia nu a fost făcut public.
Participanţii la licitaţie au plătit, conform regulamentului, o taxă de participare reprezentând 10% din preţul de pornire – 141.000 de lei (31.700 de euro).
Adjudecatara avea la dispoziţie cinci zile pentru a vira diferenţa dintre preţul oferit (427.000 de euro) şi taxa de participare (31.700 de euro), adică 395.300 de euro. Numai că termenul de cinci zile a expirat, iar adjudecatara apartamentului omului de afaceri Dan Voiculescu nu a virat această sumă, au arătat pentru „Adevărul“ surse guvernamentale.
Firma familiei Voiculescu, descalificată
La prima licitaţie de vânzare a apartamentului lui Voiculescu au participat cinci persoane – două juridice şi trei fizice. „Au participat cinci persoane fizice şi juridice. A fost stabilit un adjudecatar, care a oferit peste preţul de pornire în licitaţie, având la dispoziţie cinci zile pentru a vira banii“, ne-au declarat în urmă cu două săptămâni surse guvernamentale.
La licitaţie a participat şi Intact Publishing, companie care editează „Jurnalul Naţional“ şi care este condusă de Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu. Aceasta a fost însă descalificată. „Intact Publishing a fost respinsă pentru că a fost considerată de ANAF ca fiind persoană interpusă. Camelia Voiculescu nu a participat la licitaţie ca persoană fizică, doar prin Intact Publishing. Grivco nu a participat la licitaţie“, au spus sursele citate.
Potrivit datelor valabile la 10 septembrie 2014, compania Intact Publishing este deţinută de Intact Production, care, la rândul său, este deţinută de Grivco (29%), Corina Mirela Voiculescu (35,5%) şi Camelia Rodica Voiculescu (35,5%) – fiicele omului de afaceri.
Potrivit Codului de Procedură Civilă, articolul 767 – Participanţii la licitaţie, „debitorul urmărit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin persoană interpusă“.
Lista scurtă a bunurilor confiscate de stat
Prin sentinţa dată de magistraţi în dosarul ICA, au trecut în patrimoniul statului „libere de orice sarcini“ turnul Trustului Intact, adică „imobilul teren intravilan în suprafaţă de 29.220,03 metri pătraţi, situat în Bucureşti, strada Gârlei nr.1D şi construcţiile aferente“, precum şi alte două terenuri şi construcţiile aferente acestora, în suprafaţă de 4.457 de metri pătraţi, respectiv de 3.000 de metri pătraţi, ambele situate în Bucureşti, Sector 1.
Totodată, judecătorii au mai decis confiscarea sediului Antena 3, adică imobilul situat în Şoseaua Bucureşti - Ploieşti, nunărul 25 - 27, compus din teren de 4.184 de metri pătraţi şi construcţie de 3.140 de metri pătraţi, dar şi 1,1 milioane de dolari şi 300.000 de euro din conturi.