Estimările Citi privind Grexit-ul, neschimbate: şanse de ieşire de 50% - 75%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii echipei de economişti de la Citi susţin că, în ciuda rezultatului alegerilor de la finele săptămânii trecute, probabilitatea ca Grecia să părăsească zona euro până cel târziu la începutul anului viitor, a rămas neschimbată . “Şansele ca Grecia să părăsească zona euro în următoarele 12-18 luni sunt în continuare de 50% până la 75%”au declarat aceştia într-o notă adresată investitorilor.

Willem Buiter şi Michael Sunders, şefii echipei de economişti ai marelui grup bancar american Citi au făcut ceva valuri la începutul săptămânii trecute, printr-o notă adresată investitorilor, în care spuneau că Grecia va părăsi zona euro în următoarele 12-18 luni. Cea mai probabilă dată pentru acest eveniment fiind, în opinia acestora, ziua de 1 ianuarie 2013.

Află de ce Paul Krake susţine că Grecia ar putea părăsi zona euro până la finele lunii octombrie a acestui an

În ciuda rezultatului alegerilor de la final de săptămână, care sunt favorabile menţinerii planurilor de austeritate, a salvării Greciei şi a rămânerii acestei ţări în zona euro, prognozele economiştilor Citi nu s-au schimbat.

“Estimările nostre privind probabilitatea ca Grecia să părăsească zona euro rămân neschimbate, şansele ca acest eveniment să aibă loc în următoarele 12 până la 18 luni, sunt în continuare într-un interval de 50% până la 75%” au spus aceştia într-o notă destinată investitorilor preluată de Reuters şi citată de publicaţia Businessinsider.

Vezi ce aşteaptă investitorii să se întâmple în cazul ieşirii Greciei din zona euro. Cu cât ar scădea bursele? Dar PIB-ul?

“Dat fiind rolul important pe care Syriza îl are în Parlament şi puterea acestei formaţiuni politice de a organiza manifestaţii de respingere a programului de austeritate propus de finanţatorii internaţionali, pare destul de puţin probabil ca Grecia să poată implementa măsurile agreate cu Troika” au mai spus aceştia.

Vezi de ce Grexit-ul ar afecta chiar şi economia Chinei

Dealtfel, pieţele financiare par să le dea deja dreptate. După o deschidere în zona pozitivă, pieţele financiare au revenit la nivelele anterioare. Moneda unică s-a depreciat – pierzând avansul luat în prima parte a zilei în raport cu celelalte valute, bursele au revenit pe roşu, iar futures-ul indicilor americani trecuseră şi ei în zona negativă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite