Enel ar urma să se împrumute cu 12 miliarde de euro. De ce are compania din Italia nevoie de bani

0
Publicat:

Enel și un grup de bănci au semnat o facilitate de creditare de 12 miliarde de euro (12,74 miliarde de dolari) pentru a finanța apelurile în marjă legate de tranzacțiile cu instrumente derivate ale companiei, a anunțat cea mai mare companie de utilități din Italia, relatează Reuters.

Logo ENEL, Foto: Shutterstock
Logo ENEL, Foto: Shutterstock

Finanțarea este garantată în proporție de 70% de agenția italiană de credit la export SACE și are un termen de aproximativ 18 luni, a declarat vineri Enel.

După cum a anticipat Reuters, linia de credit face parte din eforturile guvernului italian de a proteja utilitățile țării împotriva volatilității pe piețele energetice.

După izbugnirea războiului din Ucraina,creşterea preţurilor energiei şi gazelor a zguduit companiile energetice din Europa, forţând companiile de utilităţi şi traderii să obţină fonduri suplimentare de la guverne şi bănci pentru a acoperi cerinţele de apel în marjă.

Enel a mai spus că facilitatea nu are niciun impact asupra datoriei financiare nete, care era de aproape 70 de miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie.

Ministrul italian al economiei, de comun acord cu ministrul Industriei, va trebui să emită un decret specific pentru ca Enel să poată accesa linia de credit şi pentru ca garanţia să fie efectivă, au mai spus reprezentanții companiei.

Facilitatea are o marjă de 50 de puncte de bază peste Euribor şi o taxă de neutilizare egală cu 35% din marjă.

Prima anuală de garanţie este, în raport cu suma garantată, stabilită la 50 de puncte de bază pentru primul an şi 100 de puncte de bază pentru al doilea an.

Grupul de creditori care furnizează finanțarea Enel cuprinde Banco BPM, BPER Banca, creditorul de stat italian Cassa Depositi e Prestiti (CDP), Intesa Sanpaolo și UniCredit.

Enel și un pool de instituții financiare compus din Banco BPM, BPER Banca, Cassa Depositi e Prestiti, Intesa Sanpaolo. și UniCredit, cu cea din urmă acționând și ca bancă agent, au semnat astăzi o facilitate de credit revolving de 12 miliarde de euro („Facilitatea de credit”) pentru a finanța cerințele de garanție ale activităților de tranzacționare ale Enel și Enel Global Trading S.p.A. pe piețele de energie.”, anunțau vineri reprezentanții companiei.

Se așteaptă ca și alte utilități italiene să aplice pentru schema de garantare SACE. A doua companie de utilități din Italia, A2A, transmițând marți pentru Reuters că va folosi facilitatea de credit susținută de agenția de export de credit în ianuarie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite