Enel a găsit cumpărători pentru activele din Chile. Cine sunt şi ce sumă ar putea plăti

0
Publicat:

Sonnedix şi Cubico, doi dezvoltatori de energie regenerabilă, concurează pentru achiziţionarea activelor din domeniul energiei solare ale subsidiarei Enel din Chile, relatează Reuters.

Enel şi-a anunţat recent plecarea din România, Foto: Enel România
Enel şi-a anunţat recent plecarea din România, Foto: Enel România

Potrivit unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, Sonnedix, deţinut de un grup de investitori instituţionali consiliaţi de divizia de gestionare a activelor a băncii americane JPMorgan Chase & Co, şi Cubico, deţinut de Public Sector Pension Investment Board şi Teachers' Pension Plan din Ontario, se aşteaptă ca Enel să ia o decizie în privinţa unui cumpărător până la finalul acestei luni.

Portofoliul, compus din unităţi operaţionale şi nou construite de aproximativ 500 MW, ar urma să aducă Enel până la un miliard de euro, informează Agerpres.

Reuters precizează că oficialii Enel şi Cubico nu au dorit să comenteze informaţia, iar cei ai Sonnedix nu au răspuns solicitărilor de a comenta.

Vânzarea are ca obiectiv obţinerea de numerar, susţin sursele, în condiţiile în care Enel vrea să-şi reducă datoria netă la 51 - 52 miliarde de euro până la finalul lui 2023, de la 69 miliarde de euro la 30 septembrie 2022.

La prezentarea de luna trecută a strategiei actualizate, Enel SpA a anunţat că intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări.

Enel şi-a anunţat plecarea din România

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active - care vizează printre altele active din România, Argentina şi Peru - va fi realizată până la finalul lui 2023, a informat într-un comunicat Enel.

Compania a transmis, luna trecută, că ultimii trei ani au fost afectați de efectul combinat al epidemiei COVID-19, al conflictelor geopolitice și al evenimentelor meteorologice extreme legate de schimbările climatice.

Acest scenariu a sporit necesitatea unei tranziții energetice accelerate și a digitalizării, alături de reproiectarea și reechilibrarea lanțurilor de aprovizionare globale”, spuneau reprezentanții Enel. Planul prevede ieșirea din afaceri și zone geografice care nu se pliază atât de bine pe strategia grupului.

La finalul acestui program vom fi o companie mai simplă, mai agilă”, a spus CEO-ul și directorul general al Grupului Enel, Francesco Starace.

Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania, în condiţiile în care vom ieşi din România", a spus, la rândul său, Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei. În America Latină, grupul intenţionează să se retragă din Peru şi Argentina, iar unele zone geografice, cum ar fi Australia şi Grecia, se aşteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship, adică împreună cu un partener.

Cea mai mare companie italiană de utilităţi intenţionează să investească în următorii trei ani aproximativ 37 de miliarde de euro pe cele şase pieţe de bază: Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite