Elon Musk pierde compensațiile financiare de peste 55 miliarde de dolari de la Tesla, a decis un judecător

0
Publicat:

Elon Musk nu este îndreptăţit la pachetul de compensaţii masiv acordat de Consiliul de Administraţie al Tesla, a cărui potenţială valoare depăşeşte 55 miliarde de dolari, a decis marți instanța.

Elon Musk
Elon Musk nu poate păstra compensaţiile financiare de peste 55 miliarde de dolari Foto Shutterstock

Procesul din Delaware fost demarat de un acţionar al Tesla care s-a plâns de lipsa independenţei Consiliului de Administraţie al companiei faţă de Musk, care ceruse în 2018 un plan de compensaţii de 55 miliarde de dolari, scrie Reuters.

Avocatul acţionarului a argumentat că pachetul de compensaţii ar trebui evitat, deoarece a fost dictat de Musk şi reprezintă produsul unor false negocieri cu directorii care nu sunt independenţi faţă de el. De asemenea, compensaţiile ar fi fost aprobate de acţionari care ar fi primit informaţii incomplete.

Avocatul apărării a contraatacat, spunând că planul a fost corect negociat de un comitet special alcătuit din membri independenţi şi a fost aprobat de acţionari.

După încheierea şedinţei de marţi a Bursei de la New York, acţiunile Tesla au scăzut cu 3%, iar unii investitori şi-au exprimat speranţa că aceste evoluţii vor determina revizuirea guvernanţei companiei.

Hotărârea, care poate fi atacată cu recurs, anulează cel mai mare pachet salarial din America corporativă. Judecătorul a constatat că compensația pe bază de acțiuni a fost negociată de directori care păreau datori față de Musk, clasat în prezent de revista Forbes drept cea mai bogată persoană din lume.

Kathaleen McCormick de la Curtea din Delaware l-a îndrumat pe acționarul Tesla care a contestat planul de salarizare să  lucreze cu echipa juridică a lui Musk la un ordin de implementare a deciziei. Acesta poate fi atacat la Curtea Supremă din Delaware odată ce părțile convin asupra unei ordonanțe definitive și a onorariilor pentru avocații acționarilor, care vor fi plătite de Tesla.

Decizia vine în timp ce Tesla avertizează asupra încetinirii creșterii, iar industria vehiculelor electrice reevaluează cererea. Tesla a devenit cel mai valoros producător de automobile din lume sub Musk, dar o mare parte din această valoare se bazează pe așteptările viitoarelor descoperiri, cum ar fi robotaxie cu conducere autonomă.

Nu vă înregistrați niciodată compania în statul Delaware”, a spus Musk într-o postare pe X, platforma de socializare pe care a cumpărat-o în 2022.

Avocatul lui Musk nu a răspuns imediat la un e-mail pentru a solicita comentarii.

Compensațiile

Dimensiunea incredibilă a celui mai mare plan de compensare întâlnit vreodată – o sumă insondabilă – pare să fi fost calibrată pentru a-l ajuta pe Musk să realizeze ceea ce credea că va face „un viitor bun pentru umanitate””, a scris McCormick în opinia sa de 201 de pagini.

Musk a mărturisit în timpul procesului că banii vor fi folosiți pentru finanțarea călătoriilor interplanetare.

Este o modalitate de a duce omenirea pe Marte”, a mărturisit el. „Așadar, Tesla poate ajuta la realizarea potențialului asta.”

Acordul de salarizare pe 10 ani al Tesla cu Musk, încheiat în 2018, ar avea o valoare de aproximativ 51 de miliarde de dolari la prețul de închidere de marți pentru acțiunile Tesla, luând în considerare costul pentru Musk pentru exercitarea opțiunilor.

Aceasta ar fi aproximativ un sfert din averea lui de 210,6 miliarde de dolari, calculată de revista Forbes, care în prezent ocupă cu aproximativ 2 miliarde de dolari înaintea LVMH (LVMH.PA), deschide o filă nouăCEO Bernard Arnault al Franței și familia sa.

Hotărârea vine în timp ce Tesla pregătește o nouă rundă de negocieri de compensare cu CEO-ul. Musk a spus într-o postare pe X luna aceasta că nu se simte confortabil să conducă Tesla dacă nu deține 25% din controlul voturilor. Miliardarul deținea aproximativ 13% din companie la acea vreme și a spus că negocierile nu vor începe până când McCormick nu va decide.

Având în vedere modul în care ea descrie procesul consiliului de administrație – prin mărturia directorilor – nu există nicio posibilitate ca cea mai recentă cerere a lui de 25% să poată fi aprobată”, a spus Brian Quinn, profesor la Boston College Law School. 

McCormick a scris că mulți dintre directorii din consiliul de administrație al Tesla, inclusiv actualii membri Kimbal Musk, fratele lui Elon Musk și James Murdoch, fiul magnatului mass-media Rupert Murdoch, nu aveau independență din cauza legăturilor lor personale strânse cu CEO-ul. Doi dintre ceilalți directori actuali ai Tesla, Robyn Denholm și Ira Ehrenpreis, au arătat o lipsă de independență în decizia de salarizare, a spus ea.

Consiliul are în prezent opt ​​membri, inclusiv CEO-ul său.

Ross Gerber, președinte și CEO la Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management și un investitor Tesla, a declarat pentru Reuters că decizia a arătat că societatea trebuie să înlocuiască cel puțin trei directori cu membri independenți ai consiliului de administrație înainte de a putea negocia un nou pachet salarial pentru Musk.

În esență, întreaga structură corporativă a Tesla a fost considerată ca neadecvată pentru o companie publică”, a spus Gerber.

Directorii Tesla au susținut în timpul procesului că compania plătea pentru a se asigura că unul dintre cei mai dinamici antreprenori din lume continuă să-și dedice atenția producătorului de vehicule electrice. Antonio Gracias, un director Tesla din 2007 până în 2021, a numit pachetul „o mare afacere pentru acționari”.

Avocații lui Tornetta au susținut că consiliul Tesla nu le-a spus niciodată acționarilor că obiectivele sunt mai ușor de atins decât le recunoaște compania și că proiecțiile interne au arătat că Musk se va califica rapid pentru o mare parte din pachetul de salarii.

Echipa juridică a reclamantului a susținut, de asemenea, că consiliul are datoria să ofere un pachet de salarii mai mic sau să caute un alt CEO și că ar fi trebuit să-i ceară lui Musk să lucreze cu normă întreagă la Tesla, în loc să-i permită să se concentreze pe proiecte secundare, precum SpaceX și X. .

Kristin Hull, fondatorul investitorului Tesla Nia Impact Capital, a descris consiliul de administrație ca fiind dator față de Musk, o problemă despre care a spus că este comună la alte mari companii de tehnologie. „Acesta este show-ul fraților”, a spus ea despre situație.

Pachetul de plată a acordat premii de opțiuni pe acțiuni pentru aproximativ 304 milioane de acțiuni pe care Musk le poate cumpăra la aproximativ 23,33 USD fiecare, cu mult sub 191,59 USD în cazul în care s-a închis marți. Musk a câștigat toate cele 12 tranșe de acordare a opțiunilor pe acțiuni, pe măsură ce Tesla a atins obiectivele financiare și operaționale în creștere.

Musk nu a exercitat niciuna dintre opțiuni și, odată ce o face, i se cere să dețină acțiunile timp de cinci ani înainte de a le vinde, potrivit lui McCormick.

Nu i s-a garantat niciun salariu.

Valoarea Tesla a crescut pentru scurt timp la un trilion de dolari în 2021, de la 50 de miliarde de dolari atunci când pachetul a fost negociat.

Amit Batish de la Equilar, o firmă de cercetare a salarizării directorilor, a estimat în 2022 că pachetul lui Musk era de aproximativ șase ori mai mare decât salariul combinat al celor 200 de directori cei mai bine plătiți în 2021.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite