Elon Musk pierde 11 miliarde de dolari din averea sa. În același timp, acțiunile Tesla se prăbușesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că miliardarul Elon Musk a pierdut în doar câteva zile suma de 11 miliarde de dolari, rămâne în continuare cea mai bogată persoană din lume, cu o avere estimată la peste 200 de miliarde de dolari.

foto Elon Musk
Elon Musk pierde 11 miliarde de dolari din averea sa Foto: GettyImages

Elon Musk a văzut cum mai mult de 11 miliarde de dolari i-au fost șterse din averea sa netă, în timp ce acțiunile Tesla s-au prăbușit cu 10% în urma rezultatelor financiare dezamăgitoare de ieri, transmite The Standard.uk

După închiderea pieței de miercuri, Tesla a raportat prima scădere a profitului anual din istorie. Profitul pe acțiune a scăzut cu 23% pentru acest an, în condițiile în care veniturile au fost sub așteptări.

Tesla a ratat din nou estimările privind câștigurile în trimestrul patru. EPS-ul său ajustat a fost de 0,71 dolari, față de 0,73 dolari așteptați. Analiștii se așteptau la un trimestru mai slab în ceea ce privește creșterea veniturilor, însă ratarea veniturilor a fost un șoc”, a declarat Kathleen Brooks, director de cercetare la XTB.

O perspectivă de viitor dezamăgitoare, bazată în principal pe vânzările pentru un nou model mai mic, a îngrijorat, de asemenea, investitorii.

„Paragraful cheie din raportul privind câștigurile a fost în perspectiva. Compania susține că se află între două valuri de creștere, primul a fost extinderea platformei modelului 3/Y, despre care afirmă că a fost cea mai vândută mașină din lume în 2023. Următorul val este expansiunea platformei următoarei generații de vehicule, care va fi produsă în Texas. Nu a fost menționat calendarul pentru aceste vehicule de generație următoare, în schimb Tesla a spus că va livra mai puține vehicule anul viitor, deoarece se concentrează pe construirea noii lor platforme. În mod șocant, în raportul privind câștigurile s-a afirmat că Tesla ar putea vedea că rata de creștere a veniturilor și a implementării în afacerea sa de stocare a energiei depășește afacerea auto”, mai transmite Brooks pentru The Standard.

La deschiderea piețelor din SUA, acțiunile Tesla s-au prăbușit cu până la 12,3%, la 182,21 dolari.

Acest lucru sugerează o scădere de aproximativ 88 de miliarde de dolari a valorii de piață a Tesla.

Confruntatul șef al Tesla, Elon Musk, deține mai mult de o optime din acțiunile companiei, ceea ce înseamnă că valoarea participației sale s-a prăbușit cu aproximativ 11,3 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Musk rămâne în continuare cea mai bogată persoană din lume, cu o avere de peste 200 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

La un moment dat, averea netă a lui Musk era de 340 de miliarde de dolari, dar a scăzut pe măsură ce entuziasmul investitorilor în legătură cu Tesla s-a răcit, în timp ce valoarea platformei de socializare X, cunoscută sub numele de Twitter înainte ca Musk să o cumpere, se crede că a scăzut de la prețul de achiziție de 44 de miliarde de dolari pe care Musk l-a plătit pentru ea.

Unul dintre cei mai mari rivali ai lui Musk pentru coroana listei bogătașilor la nivel mondial, Bernard Arnault, ar putea vedea o mare schimbare în propria avere, deoarece imperiul său de lux LVMH își va raporta rezultatele financiare astăzi, după închiderea piețelor europene. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite