ELCEN cere ieşirea din insolvenţă. Negocierile pentru transferul către firma Primăriei Capitalei au fost sistate „în mod irevocabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elcen fb

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a anunţat că sunt ”sistate irevocabil negocierile” demarate cu Primăria Capitalei pentru transferul ELCEN către Termoenergetica, pentru că municipalitatea nu a indicat sursele de finanţare a transferului afacerii.

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, anunţă, marţi, printr-un comunicat de presă, că proiectul de realizare a Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET) integrat în municipiul Bucureşti rămâne fără obiect. 

  

”Sierra Quadrant subliniază că, prin adresa nr. 274 din 12.01.2022, a notificat ultimativ Primăria să indice, până la data de 31.01.2022, sursele de finanţare a transferului afacerii ELCEN către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA”, a transmis, marţi, Sierra Quadrant. 

Administratorul judiciar al ELCEN a precizat că această adresă a fost emisă în condiţiile în care, prin notificarea nr. 4754/14.07.2020 comunicată în vederea exprimării dreptului de preemţiune, s-a indicat în mod explicit că: ”Dreptul de prioritate nu va fi considerat valabil exprimat decât prin comunicarea unei intenţii angajante, neechivoce şi necondiţionate în vederea achiziţiei activelor cu indicarea surselor de finanţare a achitării preţului, dovedirii disponibilităţii surselor de finanţare, precum şi a solvabilităţii, încă de la momentul manifestării intenţiei de cumpărare. Lipsa indicării sursei de finanţare a achitării preţului de transfer al afacerii va da dreptul Administratorului judiciar de a nu lua în considerare intenţia comunicată”.  

   

”Prin adresa de răspuns nr. 167/13.01.2021 a Primăriei Municipiului Bucureşti, intenţia angajantă a fost manifestată fără a se indica sursele de finanţare, fără dovedirea disponibilităţii surselor de finanţare şi nici a solvabilităţii. Mai mult decât atât, intenţia manifestată de Primăria Municipiului Bucureşti prin adresa nr. 167/13.01.2021 a fost condiţionată de actualizarea valorii de evaluare a patrimoniului Electrocentrale Bucureşti SA cu data de referinţă 31.12.2020, cu privire la activitatea ce va face obiectul transferului de afacere”, a mai transmis compania.  

Sursa citată explică faptul că ”această condiţie a fost îndeplinită cu bună credinţă de ELCEN, în ciuda faptului că a antrenat noi costuri cu serviciile evaluatorului autorizat pentru reevaluarea patrimoniului ELCEN la data de referinţă 31.12.2020”.  

  

”Ulterior finalizării raportului de evaluare, ghidaţi de convingerea că transferul activelor productive ale ELCEN către Primăria Municipiului Bucuresti se va materializa, a fost parcursă încă o etapă premergătoare procesului efectiv de transfer, respectiv realizarea testului creditorului privat prudent, ocazie cu care au fost afectate alte resurse de timp şi costuri în sarcina ELCEN.  În aceste condiţii, Sierra Quadrant a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti prin adresa 12.01.2022 să indice până la data de 31.01.2022 sursele de finanţare a transferului afacerii ELCEN către Termoenergetica. Sierra Quadrant nu a primit niciun răspuns din partea Primăriei Municipiului Bucureşti la această notificare”, a mai transmis compania.  

  

Sierra Quadrant consideră că ”lipsa unui răspuns la notificarea transmisă echivalează cu retragerea Primăriei din cadrul negocierilor şi, corelativ, cu retractarea intenţiei în vederea achiziţiei activelor ELCEN”.  

  

”În aceste condiţii, Sierra Quadrant, în calitate de administrator judiciar, a supus astăzi aprobării creditorilor creditorilor alte modalităţi de organizare a insolvenţei, respectiv ieşirea ELCEN din insolvenţă, care se va finaliza după estimările noastre în cel mai scurt timp. În acest fel, se asigură eliminarea riscurilor intrării ELCEN în faliment, ale pierderii bonusului de cogenerare, ale pierderii oportunităţilor de atragere de fonduri europene nerambursabile indisolubil legate de îndeplinirea condiţiilor de mediu impuse de forurile europene responsabile în materie”, a mai transmis compania.  

  

”Constatând zădărnicia tuturor demersurilor noastre, ne exprimăm regretul şi indignarea în faţa atitudinii Primăriei Municipiului Bucureşti, care nu a binevoit nici măcar să răspundă la solicitările noastre, formulate prin adrese oficiale. Ne exprimăm speranţa că ieşirea ELCEN din insolvenţă va reprezenta începutul unui nou drum pentru această companie. Ne exprimăm, de asemenea, speranţa că factorii decidenţi vor avea de această dată mai multă înţelepciune, pentru a nu se ajunge din nou la perspectiva falimentului unei societăţi strategice a statului român, o companie care a dovedit că poate fi viabilă din punct de vedere economic şi poate funcţiona în condiţii de performanţă", a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant. 

Cere ieşirea din insolvenţă

Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti şi unul dintre cei mai importanţi producători de energie electrică la nivel naţional, anunţă iniţierea demersurilor de stingere a tuturor obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare în vederea închiderii procedurii de reorganizare judiciară şi, implicit, a procedurii de insolvenţă.

Comitetul Creditorilor ELCEN a decis astăzi cu privire la situaţia financiară a societăţii, ceea ce implică disponibilitatea ELCEN de a iniţia demersurile de ieşire din procedura de insolvenţă.

Ca urmare a aprobării situaţiei financiare a ELCEN de către Comitetul Creditorilor, se creează contextul pentru distribuirea sumelor restante către creditorii chirografari, ultima categorie de creditori vizaţi pentru plata creanţelor în conformitate cu planul de reorganizare modificat al ELCEN.

Imediat după plata creanţelor, ELCEN va face demersurile legale la Tribunalul Bucureşti pentru ieşirea din procedura de insolvenţă şi reintegrarea companiei în circuitul economic.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite