Disney, dat în judecată pentru plata inegală între femei și bărbați. Câte angajate sunt vizate

0
Publicat:

Compania Walt Disney a fost acuzată, în cadrul unui proces, că a plătit, în mod sistematic, cu mai puţini bani angajatele din California. 

Disney este acuzat de discriminare salarială, Foto: Shutterstock
Disney este acuzat de discriminare salarială, Foto: Shutterstock

Potrivit datelor Reuters, procesul intentat susţine că angajatele companiei din acest stat au câştigat cu 150 de milioane de dolari mai puţin decât bărbaţii pe o perioadă de opt ani.

Vineri, la Curtea Supremă din comitatul Los Angeles, a fost făcută prima încercare de a se decide ca procesul să fie judecat ca o acţiune colectivă, care vizează aproximativ 12.500 de femei, actuale sau foste angajate cu normă întreagă la Disney, care au deţinut posturi sub nivelul de vicepreşedinte.

O analiză a datelor privind resursele umane ale Disney din aprilie 2015 până în decembrie 2022 a constatat că angajatele de la Disney au fost plătite cu aproximativ 2% mai puţin decât colegii lor de sex masculin, arată sursa citată. Studiul relevant a fost realizat de David Newmark, profesor şi economist, expert în domeniul muncii la Universitatea din Irvine, California, potrivit Reuters.

Totuși, Disney contestă concluziile studiului.

„Afirmaţiile reclamanţilor cu privire la o presupusă diferenţă de remunerare între femei şi bărbaţi sunt pur şi simplu false, lucru pe care îl vom dovedi prin intermediul procesului legal", a declarat Swana Swanson, consilier general adjunct al Disney şi şef al departamentului de dreptul muncii.

Procesul iniţial a fost intentat de LaRonda Rasmussen în 2019, după ce a aflat că şase bărbaţi cu aceeaşi funcţie câştigau semnificativ mai mulţi bani, inclusiv un angajat recent, cu mai puţini ani de experienţă decât ea, care câştiga cu 20.000 de dolari mai mult. Nouă actuali sau foşti angajaţi Disney s-au alăturat procesului.

Câțiva dintre reclamanții numiți, iubesc marca Disney, vor doar să fie plătiți echitabil”, a spus Lori Andrus, avocatul principal al reclamanților.

Salariile mai mici pentru femeile de la Disney California ar încălca Legea privind egalitatea salariilor și Legea privind ocuparea echitabilă.

În aprilie 2019, New York Times relata că o firmă de avocatură din San Francisco, care a luptat în trecut cu companii precum Intel sau Farmers Insurance, a dat în judecată Walt Disney pentru plata inegală între femei și bărbați, angajați în companie.

Casa de avocatură Andrus Anderson a intentat atunci un proces în fața Curții Supreme a Judecătoriei Los Angeles, susținând că Disney face discriminări împotriva angajaților săi de sex feminin, plătindu-i mai puțin decât pe angajații săi de sex masculin.

Plângerea a fost depusă în numele a doi angajați ai companiei Walt Disney, LaRonda Rasmussen și Karen Moore. Analistul financiar LaRonda Rasmussen a sesizat departamentul de resurse umane al companiei după ce a descoperit că șase bărbați care dețineau aceeași poziție ca a ei în firmă erau plătiți mai mult, potrivit nytimes.com.

Reclamanta susținea că diferențele au mers de la 16.000 de dolari pe an până la 40.000 de dolari. Cu toate că angajata a primit o creștere de salariu de 25.000 de dolari, suma câștigată de ea a rămas mai mică decât salariul mediu al colegilor săi bărbați. Disney a transmis atunci că „procesul nu are temei” și se va apăra viguros împotriva acestuia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite