Dafora revine pe BVB. Creştere de peste 50% după numai trei zile de tranzacţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de foraj Dafora Mediaş (simbol bursier DAFR), care a intrat în insolvenţă la propria cerere cu datorii totale de circa 300 milioane de lei în condiţiile înregistrării unor capitaluri proprii negative, s-a reîntors pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi şi-a crescut cu 50% valoarea după numai trei zile de tranzacţionare.

În primele trei zile valoarea companiei arată o creştere susţinută, de aproximativ 50%, pe BVB. În şedinţa de tranzacţionare de miercuri s-au tranzacţionat până la ora 13 peste un milion opt sute de mii de acţiuni, la un preţ în creştere cu 13% faţă de ziua anterioară.

Compania are acum o capitalizare bursieră de aproximativ 10 milioane de lei. Interesul investitorilor pentru companie vine după ce aceasta a reuşit restructurarea în cadrul procedurii  de insolvenţă, derulate de administratorul judiciar, CITR.

Irina Mişca, manager CITR, susţine: „Astăzi vedem o confirmare pe Bursă a valorii pe care am reuşit să o adăugăm companiei Dafora. Ne bucură interesul investitorilor manifestat pentru acest business, care îşi declară intenţia să cumpere astăzi 12 milioane de acţiuni ale companiei fiindcă, probabil, văd un potenţial de creştere continuu”.

Suspendată de la tranzacţionare odată cu deschiderea procedurii de insolvenţă, în data de 19 iunie 2015, compania a reluat tranzacţionarea în data de 25 septembrie 2017, ca urmare a confirmării planului de reorganizare.  

CITR a propus creditorilor companiei Dafora o soluţie de salvare a valorii acumulate în companie, dată în principal de capitalul uman, experienţa acumulată, managementul calităţii şi certificările recunoscute la nivel internaţional. În acest scop, administratorul judiciar a elaborat, împreună cu echipa de management a companiei, un plan de stabilizare, restructurare operaţională şi relansare a activităţii companiei. Principalele măsuri prevăzute se referă la obţinerea unei finanţări, în perioada de reorganizare, pentru activitatea curentă (leasing financiar pentru achiziţia unei instalaţii de foraj de mare adâncime, factoring şi scrisori de garanţie pentru bună execuţie a lucrărilor) şi asigurarea consolidării activităţii prin derularea contractelor cu parteneri strategici. În plus, s-au prospectat pieţe şi proiecte noi în India, Iran şi Kazahstan. Au fost implementate măsuri de management specific pentru realizarea investiţiilor necesare satisfacerii exigenţelor clienţilor, au fost valorificate activele excedentare iar structura de personal a fost adaptată la amploarea şi numărul efectiv al lucrărilor de foraj. Astfel, numărul angajaţilor s-a redus de la 396 la 258.

Proiectul de reorganizare a câştigat încrederea creditorilor companiei, care au aprobat planul. În consecinţă, Dafora a reluat tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti în urmă cu trei zile la un preţ de 0,0071 lei pe acţiune.

DAFORA continuă consolidarea poziţiei pe piaţa internă şi lucrările de foraj şi în afara României prin adjudecarea noilor contracte cu beneficiari externi. În plus, compania îşi propune reîntregirea flotei de foraj prin achiziţia instalaţiilor noi, redimensionarea datoriilor în raport cu posibilităţile reale de rambursare, în contextul pieţei de petrol şi gaze, şi accesarea surselor suplimentare de finanţare, dată fiind poziţia financiară tot mai stabilă a societăţii odată cu confirmarea definitivă a planului de reorganizare. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite