Curentul electric de tracţiune pentru trenuri va fi cumpărat de pe bursa de energie OPCOM şi furnizat pentru CFR de către filiala Electrificare CFR SA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare parte din energia CFR este consumată pentru tracţiunea trenurilor
Cea mai mare parte din energia CFR este consumată pentru tracţiunea trenurilor

SC Electrificare CFR SA, filiala Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, va asigura de la 1 septembrie 2014 serviciul de furnizare şi gestionare a energiei electrice de tracţiune pentru sectorul feroviar. Serviciul va fi prestat în toate zonele geografice deţinute de E.ON Energie România SA, Enel Energie SA, CEZ Vânzare SA şi Electrica Furnizare SA, se arată într-un comunicat al CFR SA.

Transferul activităţii de furnizare şi gestionare a energiei electrice de tracţiune pe întreaga reţea feroviară, de la CNCF CFR SA către SC Electrificare CFR SA, se realizează în conformitate cu prevederile Legii nr. 211 din 24 mai 2006, privind ratificarea Acordului de împrumut dintre Romania şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea Proiectului de modernizare a reţelei energetice Feroviare (2005).

Acelaşi transfer se realizează şi prin respectarea Acordului de împrumut BERD din 2012, privind restructurarea financiară a CNCF CFR SA, conform căruia achiziţionarea întregii cantităţi de energie electrică necesară sistemului feroviar se va realiza prin intermediul SC Electrificare CFR SA, de pe piaţa OPCOM.

Tracţiunea consumă peste 80% din energia CFR

Această măsură operaţională care are drept scop reducerea costurilor pentru energia de tracţiune va contribui în mod direct la îmbunătăţirea activităţii de transport feroviar de marfă şi de călători, în contextul în care consumul de energie de tracţiune depăşeşte 80% din consumul total înregistrat pe întreaga reţea feroviară”, a declarat Macarie Moldovan, directorul general al CFR SA.

SC Electrificare CFR SA este filiala specializată a CNCF CFR SA care desfăşoară activitate de întreţinere, respectiv exploatarea instalaţiilor de electrificare şi furnizare de energie electrică în sectorul feroviar.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite