Criza costului vieţii, cel mai mare risc mondial actual

0
Publicat:

Criza costului vieţii, o consecinţă a inflaţiei agravată de războiul din Ucraina şi redeschiderea economiei după pandemia de Covid, este cel mai mare risc mondial pentru următorii doi ani.

Cineva scoate din portofel o bancnotă de 500 de lei, într-un supermarket
Criza costului vieţii este cel mai mare risc actual la nivel mondial

"Conflictele şi tensiunile geo-economice au declanşat o serie de riscuri planetare profund interconectate", se arată în studiul "Global Risks Report", publicat de Forumul Economic Mondial pe baza unui sondaj efectuat în rândul a 1.200 de experţi şi decidenţi din întreaga lume.

Aceste riscuri privind costul vieții includ "presiuni asupra aprovizionării cu energie şi alimente, care ar putea persista în următorii doi ani şi creşteri puternice ale costului vieţii şi serviciului datoriei", adaugă autorii studiului.

Forumul Economic Mondial a făcut un apel către liderii lumii pentru o acţiune concertată şi decisivă, mai ales având în vedere că fereastra de acţiune se reduce rapid, şi avertizează că dacă guvernele nu vor reuşi să gestioneze criza actuală "riscă să creeze tensiuni sociale fără precedent, deoarece investiţiile în sănătate, educaţie şi dezvoltare economică dispar, ceea ce erodează şi mai mult coeziunea socială".

De asemenea, creşterea cheltuielilor cu apărarea ar putea reduce sprijinul pentru gospodăriile vulnerabile, lăsând unele ţări "într-o situaţie de criză permanentă" şi ar amâna acţiunile urgente pentru contractarea schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii.

În perioada 16-20 ianuarie 2023, Forumul Economic Mondial organizează reuniunea sa anuală de la Davos (Elveţia), ocazie cu care elita politică, economică şi academică va discuta teme precum încetinirea economică globală sau provocările de mediu, dar şi războiul din Ucraina, într-un context de crize multiple şi mutaţii geopolitice.

Întâlnirea anuală pe bază de invitaţie de la sfârşitul lunii ianuarie reprezintă evenimentul de referinţă al fundaţiei elveţiene Forumul Economic Mondial (WEF). Prima reuniune a avut loc în 1971, sub numele Forumul European de Management (European Management Forum). În 2015, Forumul a fost recunoscut oficial ca organizaţie internaţională.

OCDE a afirmat recent că indicele de creștere al economiei mondiale urmează să scadă de la 3,1% în 2022 la 2,2% în 2023, iar marile bănci centrale vor crește dobânzile. În acest context, experții de la Forumul Economic Mondial par să aibă dreptate atunci când, pentru 2023, sunt preocupați de unul dintre cele mai dramatice efecte, creșterea costului vieții despre care, în aceste condiții, putem vorbi ca despre un cost al supraviețuirii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite