Criza costului vieții: Ce fac guvernele din întreaga lume pentru a ajuta populația

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pandemia de COVID-19, creșterea prețurilor la alimente și combustibil și invazia Ucrainei de către Rusia au dat o lovitură cruntă oamenilor din întreaga lume, scrie The Guardian, trecând în revistă măsurile luate de Guverne.

Criza economică și financiară s-a abătut asupra întregii lumi Foto Shutterstock
Criza economică și financiară s-a abătut asupra întregii lumi Foto Shutterstock

The Guardian trece în revistă măsurile luate de guvernele din întreaga lume pentru a încerca să ajute cetățenii și companiile să facă față crizei costului vieții.

Americi

SUA vor ajuta milioane de foști studenți îndatorați anulând 10.000 de dolari din împrumuturile restante pentru studenți. Mișcarea urmează Actului de reducere a inflației de 430 de miliarde de dolari anunțat luna trecută, care include reduceri ale prețurilor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și credite fiscale pentru a încuraja eficiența energetică. Președintele Joe Biden a propus, de asemenea, un plan de rambursare bazat pe venituri, care ar limita împrumuturile pentru viitorii împrumutați cu venituri mici și ar introduce remedieri în programul de iertare a împrumutului pentru lucrătorii non-profit și guvernamentali.

Guvernul Braziliei a redus taxele pe combustibil și a majorat plățile de asistență socială. Cea mai mare companie petrolieră a țării, Petrobras, a anunțat săptămâna trecută o reducere cu 7% a prețurilor la benzină de la rafinărie - a patra reducere consecutivă de la jumătatea lunii iulie.

În iulie, Chile a anunțat un plan de ajutor de 1,2 miliarde de dolari care include subvenții pentru muncă și plăți unice de 120 de dolari pentru 7,5 milioane din cei 19 milioane de rezidenți ai săi.

Asia, Africa și Orientul Mijlociu

Salariul minim mediu al Japoniei este stabilit pentru o creștere record de 3,3% pentru anul care se încheie în martie 2023. De asemenea, guvernul trebuie să se abțină de la creșterea prețului grâului importat pe care îl vinde comercianților cu amănuntul, ca parte a unui pachet de ajutor mai larg planificat. Pașii urmează unei facturi de 103 de miliarde de dolari adoptate în aprilie.

Indonezia va realoca 24,17 trilioane de rupii (1,6 miliarde de dolari) din bugetul său de subvenții pentru combustibil pentru cheltuielile sociale, inclusiv alocații în numerar pentru 20,6 milioane de gospodării. Guvernul va instrui și administrațiile regionale să subvenționeze tarifele de transport.

În urmă cu patru luni, India a impus restricții asupra exporturilor de produse alimentare, inclusiv grâu și zahăr, care reprezintă aproape 40% din indicele prețurilor de consum, și a redus taxele la importurile de ulei comestibil.

Se așteaptă ca Malaezia să cheltuiască un record de 77,3 miliarde de ringgit (17,25 miliarde de dolari) în subvenții și ajutoare în numerar în acest an pentru a tempera efectele creșterii prețurilor.

În iulie, Africa de Sud a anunțat o reducere a prețurilor la carburanți la pompă.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și-au majorat cheltuielile pentru asistență socială. Emiratele Arabe Unite au dublat sprijinul financiar acordat familiilor din Emirate cu venituri mici, în timp ce regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat alocarea a 20 de miliarde de riali (5,33 miliarde de dolari).

Turcia și-a majorat salariul minim cu aproximativ 30%, adăugându-se la creșterea de 50% observată la sfârșitul anului trecut.

Europa

Franța a înghețat prețurile gazelor la nivelurile din octombrie 2021 și a plafonat creșterea prețului la energie electrică la 4% cel puțin până la sfârșitul anului și a distribuit 100 de euro gospodăriilor cu venituri mici și medii pentru a ajuta la plata facturilor la energie.

În Germania, guvernul plătește tuturor persoanelor cu un loc de muncă obișnuit o reducere unică de 300 de euro în septembrie. Studenții și beneficiarii de asistență socială au primit deja dublul plății forfetare obișnuite pentru a ajuta la încălzirea caselor private.

Spania va reduce TVA-ul la gaz de la 21% la 5% din octombrie până la sfârșitul anului pentru a ajuta oamenii să-și facă facturile la energie.

În iunie, UE a aprobat un plan spaniol și portughez de 8,4 miliarde de euro pentru a reduce prețurile angro la energie electrică pe piața iberică prin limitarea prețului gazului utilizat pentru producerea energiei electrice. Funcționând ca subvenție directă pentru producătorii de energie electrică, ar trebui să economisească gospodăriile cu 15% până la 20% din facturile la energie, spune guvernul spaniol.

În Polonia, care se bazează în mare măsură pe cărbune pentru încălzirea locuinței, guvernul a anunțat o plată unică de 3.000 de zloti (aproximativ 630 EUR sau 540 GBP) pentru fiecare gospodărie care arde cărbune, cu subvenții mai mici pentru diferite tipuri de combustibil pentru încălzire, cum ar fi ca gaz petrolier lichefiat.

Țările de Jos oferă gospodăriilor cu cele mai mici venituri o subvenție unică pentru energie de 1.300 EUR, majorând salariul minim și scăzând TVA-ul la energie la 9%.

Norvegia a plafonat facturile de electricitate la 7 NKr (0,7 EUR sau 0,61 GBP) per kWh, statul acoperind 80% (creșterea la 90% în octombrie) peste aceasta.

Guvernul Regatului Unit nu și-a anunțat încă planurile de a face față crizei costului vieții. Dar Trezoreria lucrează la un meniu de opțiuni în pregătirea unui minibuget de urgență care urmează să aibă loc odată ce țara va avea un nou prim-ministru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite