Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023 iar în România au urcat cu 16,1%

0
Publicat:

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creştere decât media europeană, arată un studiu publicat joi de Oficiul federal de statistică din Germania, transmite DPA.

foto bancnote de euro
Foto: Pixabay

Potrivit acestui studiu, costul mediu orar cu mâna de lucru în UE a fost anul trecut de 31,80 euro.

Ţările din vestul şi nordul Europei aveau cele mai mari costuri cu mâna de lucru din UE în 2023, în fruntea listei fiind Luxemburg, cu un cost mediu orar cu mâna de lucru de 53,90 euro, urmat de Danemarca (48,10 euro) şi Belgia (47,10 euro).

Germania se clasează pe locul şase, cu 41,30 euro, în urma Ţărilor de Jos şi Franţei. Costurile cu mâna de lucru în Germania au crescut cu 4,8% în ritm anual şi în 2023 au fost cu 30% mai mari decât media din UE.

La celălalt capăt al clasamentului se situează ţările membre UE din Europa de Est: Bulgaria, cu un cost cu mâna de lucru de 9,30 euro pe oră, şi România, cu 11 euro pe oră.

Totuşi, ţările membre din Europa de Est sunt şi statele cu cele mai mari creşteri procentuale ale costurilor cu mâna de lucru în 2023. În frunte este Ungaria, cu un avans de 19,9%, urmată de România (16,1%) şi Polonia (15,9%).

Cu toate acestea, creșterea costului mâinii de lucru s-a diminuat comparativ cu luna martie, unde acesta a fost de 16,8%, potrivit datelor publicate la finele lunii martie de  Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Suedia a fost singura ţară membră UE unde costurile cu mâna de lucru au scăzut în 2023 comparativ cu 2022.

Costurile cu mâna de lucru reprezintă cheltuielile totale suportate de angajatori pentru persoanele pe care le angajează. Aceste costuri includ compensaţia acordată unui angajat sub formă de salarii şi contribuţii asigurările sociale, cheltuieile cu recrutarea şi pregătirea, precum şi impozitele pe salarii. 

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite