Mâna de lucru s-a scumpit cu 5,7% în UE. România, una dintre țările care a înregistrat scumpiri enorme

0
Publicat:

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 5,7% în UE şi cu 5,3% în zona euro, în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

foto muncitor pe șantier
Mâna de lucru s-a scumpit cu 5,7% în UE

În perioada iulie-septembrie 2023, comparativ cu trimestrul trei din 2022, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în: Croaţia (16,2%), Bulgaria (15,8%), Ungaria (15,4%) şi România (15,1%), în timp ce alte patru state membre UE au raportat creşteri de peste 10%: Letonia (12,4%), Polonia (12,2%), Lituania (11,2%) şi Estonia (11%).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.

În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 15,1% în trimestrul trei din 2023, iar costurile non-salariale un avans anual de 14,9%. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 5,8% în trimestrul trei din 2023, iar costurile non-salariale un avans anual de 5,4%.

În trimestrul trei din 2023, avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează creşterii cu 14,6% a costului orar al forţei de muncă în domeniul business, în timp ce în domeniul non-business s-a înregistrat un avans de 16,6%.

Pe sectoare ale economiei, în România, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 22,1% în construcţii, cu 14,3% în industrie şi cu 13,7% în servicii. 

Încă din luna mai, Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, a subliniat importanţa investiţiilor în profesionişti şi îmbunătăţirea competenţelor, în condiţiile în care mâna de lucru în România este din ce în ce mai puţină şi mai scumpă.

Este important să recunoaştem valoarea adăugată a firmelor italiene din România, care (...) au ştiut să investească digitalizând, inovând propriile produse şi procese de producţie, modelul de business, fiindcă vedem că mâna de lucru, aici, în România, este din ce în ce mai puţină, din ce în ce mai scumpă şi atunci este important să investim în profesionişti, în îmbunătăţirea competenţelor. Acesta este sensul întâlnirii din ianuarie trecut între comunitatea de întreprinzători italieni din România şi ministrul Burduja. Este important, după părerea mea, pe de o parte, faptul că recunoaştem împreună în ce măsură România s-a apucat de lucru în acest sector al digitalizării, al conectivităţii”, a declarat ambasadorul Italiei în România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite