Costul mâinii de lucru a crescut în România cu peste 16%, cel mai mult din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 3,4% în zona euro şi cu 4% în UE, în trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2022, în rândul statelor membre cea mai mare creştere fiind înregistrată în România (16,8%), potrivit datelor publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Datele Eurostat arată că, în România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 16,9% în trimestrul patru 2023, iar costurile indirecte (non-salariale) au înregistrat un avans anual de 16,7%.

Avansul costurilor cu forţa de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creşterii cu 17,3% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de business, la care se adaugă o creştere cu 15,2% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mult peste media europeană, de 4,7% respectiv 2,6%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 30,1% în construcţii, cu 16,6% în industrie şi cu 15,8% în sectorul serviciilor.

Potrivit datelor publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul IV din 2023, o rată de creştere de 4,37%, comparativ cu trimestrul anterior, şi de 16,85% raportat la aceeaşi perioadă din 2022.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Astfel, cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcţii (30,15%), învăţământ (23,58%), transport şi depozitare (21,72%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,33%).  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite