Consultanţii fiscali, despre reducerea TVA la pâine: „Un evazionist este evazionist şi la 24% şi la 9%“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marii retaileri s-au angajat să reducă preţul pâinii proporţional cu scăderea TVA FOTO Adevărul
Marii retaileri s-au angajat să reducă preţul pâinii proporţional cu scăderea TVA FOTO Adevărul

Reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% va adduce beneficii unei anumite categorii de populaţie, dar măsura nu va diminua evaziunea fiscală din acest sector, estimată la 80%, sunt de părere specialiştii în consultanţă fiscală din cadrul CRG NEXIA.

„Măsura este una binevenită pentru o anumită categorie de populaţie, însă este greu de crezut că va deservi scopului declarat şi anume combaterea evaziunii fiscale în această zonă. O persoană care are un comportament evazionist este puţin probabil să şi-l schimbe de bună voie. Un evazionist este evazionist şi la 24% şi la 9%. Măsurile ar trebui luate în zona constrângerilor“, a declarat Luminiţa Ristea, partener CRG NEXIA.

Mai mult, specialiştii fiscali consider că marii retailer, care s-au angajat să reducă preţul la pâine proporţional cu reducerea de TVA, vor avea de câştigat, întrucât vor atrage astfel mai mulţi clienţi, care vor efectua şi alte cumpărături. 

„Un câştig substanţial din această măsură l-ar putea avea marii retaileri, care au anunţat că vor reduce preţul la pâine, astfel atrăgând clienţi în magazine. Cu politici de marketing bine gândite, clientul adus în magazin poate fi determinat să facă şi alte cumpărături. Acest fenomen poate fi uşor generat de marile lanţuri pentru că este greu de crezut că la magazinul clasic de la colţul străzii pâinea va fi mai ieftină“, a mai spus Ristea.

În urma discuţiilor cu membrii delegaţiei FMI, aflaţi în România până la sfârşitul lunii iulie, Guvernul a anunţat reducerea TVA la pâine, grâu şi făină de la 24% la 9%, măsura urmând să fie aplicată începând cu 1 septembrie. 


Vă recomandăm

Evaziunea se mută din pâine în alcool. Scăderea TVA în panificaţie îi va determina pe evazionişti să se refugieze în comerţul cu băuturi spirtoase, unde accizele cresc abrupt şi se anunţă scumpiri de 40%.

TVA va scădea la pâine, baghete, covrigi şi cornuri, dar va rămâne 24% la chec şi cozonac, explică ministrul Agriculturii. Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% şi pentru vânzarea de covrigi, baghete sau cornuri, alături de pâine, dar nu şi pentru cozonac, chec şi alte produse din categoria celor de patiserie proaspete, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Marii comercianţi promit că vor ieftini pâinea proporţional cu reducerea TVA. Ponta promite reducerea taxei şi la alte alimente. Scăderea preţurilor la raft la pâine şi produse de panificaţie va fi proporţională cu reducerea TVA pentru această categorie, de la 24% la 9%, potrivit Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). La rândul său, premierul Victor Ponta a promis că această măsură va fi extinsă şi la alte alimente.

Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România: „Scăderea TVA la pâine este temporară”. Reducerea taxei pe valoarea adăugată la 9% este temporară, aceasta putând fi crescută după o anumită perioadă, în funcţie de efecte, a declarat într-o conferinţă de presă Andrea Schaechter, şefa misiunii Fondului Monetar în România (FMI) în România.

Ce aduce noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 septembrie: pâinea poate se ieftineşte, alcoolul sigur se scumpeşte. Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 septembrie, prevede reducerea TVA la pâine la 9%, ceea ce ar putea determina scăderi de preţuri la acest produs, creşterea accizelor la alcool şi introducerea unor taxe pentru bijuterii, blănuri, maşini puternice şi alte bunuri de lux, determinând o scumpire certă.

Ponta: Mâine va fi redusă TVA la pâine la 9% pe tot lanţul. Măsura se va aplica de la 1 septembrie. Taxa pe valoara adăutată va fi redusă mâine la 9% pe tot lanţul la panificaţie, a anunţat premierul Victor Ponta după discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite