China respinge acuzaţiile de "neo-colonialism" în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China respinge acuzaţiile de "neo-colonialism" în Africa
China respinge acuzaţiile de "neo-colonialism" în Africa

Premierul chinez, Wen Jiabao, a respins duminica acuzatiile de 'neo-colonialism' lansate împotriva tarii sale pentru prezenta din ce în ce mai vizibila în Africa, afirmând ca doreste sa ajute continentul sa-si dezvolte propriile capacitati, potrivit AFP.

'Afirmatiile conform carora China este în Africa ca sa puna stapânire pe resursele sale si ca ea practica neo-colonialismul sunt vechi', a declarat Wen Jiabao cu ocazia unei conferinte de presa la Sharm el-Sheikh, în Egipt, în marja Forumului de cooperare China-Africa, la care participa 50 de tari.

'Aceasta teza nu merita nici macar sa fie aparata', a afirmat acesta. 'De ce atentia este concentrata asupra Chinei? S-au plâns africanii sau occidentalii?', s-a întrebat acesta.

Beijingul este în mod regulat acuzat de 'neo-colonialism' în Africa sau ca sustine cu bani regimuri care încalca drepturile omului, cu scopul de a obtine petrol si minereuri.

China este astfel unul dintre principalii aliati si parteneri economici ai Sudanului, al carui presedinte Omar al-Bashir face obiectul unui mandat international de arestare pentru crime de razboi si crime împotriva umanitatii la Darfur.

'China are deja prea multe de facut pentru a-si rezolva propriile probleme, ca sa se mai amestece si în problemele altora', a afirmat Wen, raspunzând unei întrebari legate de rolul tarii sale în Sudan.

Premierul chinez a tinut, de asemenea, sa sublinieze istoria comuna care leaga China de Africa, estimând ca tara sa are o datorie fata de tarile africane care au sustinut Republica Populara.

'China a sustinut aceste tari în lupta lor pentru independenta', a spus acesta. 'Prietenii nostri africani sunt cei care au dus China în cadrul ONU. Nu uitam niciodata când cineva face ceva pentru noi'.

Ajutorul pentru Africa, potrivit acestuia, 'este o asistenta dezinteresata si nu implica nicio conditie politica'.

China îsi propune 'sa ajute tarile africane sa-si dezvolte capacitatea de autodezvoltare', a concluzionat premierul chinez

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite