Forumul de Cooperare China-Africa. Xi Jinping anunţă un ajutor financiar în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Africa
0
Preşedintele chinez Xi Jinping şi aproximativ 50 de lideri africani s-au reunit astăzi în cartierul financiar Sandton din Johannesburg, în Africa de Sud, cu ocazia deschiderii summitului FOCAC (Forumul de Cooperare China-Africa). Cel de-al doilea summit FOCAC are loc în contextul prăbuşirii investiţiilor chineze în Africa şi tendinţei unor state africane de a-şi reduce dependenţa de China.
Summitul FOCAC de la Johannesburg, coprezidat de Xi Jinping şi omologul său sud-african Jacob Zuma, este primul organizat pe continentul african. Primul summit al Forumului de Cooperare China-Africa a avut loc în 2006, la Beijing.
Doar trei ţări africane, şi anume Burkina Faso, Sao Tome şi Swaziland, nu au fost invitate la summitul de la Johannesburg, care se va încheia mâine. Beijingul respinge orice cooperare cu aceste ţări din cauza relaţiilor lor diplomatice cu Taiwanul, insula care s-a separat de China continentală în 1949.
China, primul partener comercial al Africii
Cu peste un million de muncitori şi peste 2.000 de întreprinderi pe continentul african, China este, din 2009, primul partener comercial al Africii.
„Într-un deceniu, schimburile comerciale între China şi Africa au crescut de aproximativ zece ori“, ajungând la 300 de miliarde de dolari în acest an, potrivit estimărilor Forumului industrial sino-african.
Viitor incert
Cu toate acestea, viitorul arată incert. Investiţiile Chinei în Africa s-au prăbuşit cu peste 40% în primele şase luni ale acestui an în raport cu perioada similară a anului trecut. O prăbuşire cauzată de încetinirea creşterii chineze, relatează AFP online.
De un deceniu, China cumpără petrol, fier, cupru şi alte materii prime din ţările africane, contribuind la creşterea preţurilor. Dar, pe fondul încetinirii creşterii economiei sale, ţările africane, dependente de China, plonjează în criză. Moneda Zambiei, kwacha, s-a depreciat cu 45% faţă de dolar de la începutul anului din cauza scăderii preţului la cupru, care reprezintă 60% din exporturile acestei ţări.
În acest context, cel de-al doilea summit dedicat cooperării între China şi Africa este prezentat ca „o nouă etapă importantă în istoria relaţiilor sino-africane“.
În drum spre Johannesburg, preşedintele chinez a făcut marţi o escală în Zimbabwe, unde a semnat mai multe acorduri economice.
Miercuri, la Johannesburg, Xi Jinping a semnat cu omologul său sud-african 26 de acorduri bilaterale în valoare de 6,2 miliarde de euro privind industria, agricultura, infructura şi cooperarea economică.
Preşedintele Nigeriei, cel mai mare producător de petrol din Africa, mizează de asemenea pe susţinerea financiară a Bejingului pentru o uzină electrică considerată foarte importantă de Abuja, precum şi pentru proiectele sale vaste de modernizare şi extindere a căilor feroviare din ţară.
În căutarea emancipării economice
Africa de Sud, cea mai industrializată ţară din Africa, mizează, însă, pe o relaţie ca între câştigători între China şi partenerii săi de pe continentul african.
FOCAC „nu este o conferinţă umanitară, ci o conferinţă între parteneri“, a declarat ministrul sud-african de Externe, Ghulam Hoosein Asmal. „Africa nu aşteaptă ajutoare financiare“, a insistat el.
„Liderii africani caută o emancipare economică“, apreciază la rândul său Lyle Morris, analist la Rand Corporation în Statele Unite.
Investiţii chineze în valoare de 60 de miliarde de dolari
Cu toate acestea, preşedintele chinez a anunţat astăzi în cadrul summitului de la Johannesburg că ţara sa va investi 60 de miliarde de dolari în dezvoltarea continentului african, concentrându-se, mai ales, asupra domeniului agriculturii, informează Reuters.
„Pentru a asigura implementarea cu succes a celor zece planuri de cooperare, China a decis să acorde o sumă totală de 60 miliarde de dolari pentru finanţarea acestora“ în următorii trei ani, a declarat Xi Jinping. „Aceste planuri au scopul de a aborda trei probleme care împiedică dezvoltarea Africii, şi anume infrastructura neadecvată, lipsa de personal instruit şi fondurile insuficiente“, a subliniat liderul chinez.
În plus, Xi Jinping a anunţat că va anula anumite datorii ale Africii şi a dat asigurări că nu va interveni în domeniul afacerilor interne ale ţărilor africane.