Comisia Europeană solicită României să întocmească planurile de amenajare a spațiului maritim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a solicitat, miercuri, Bulgariei, Greciei, Italiei, Ciprului și României să întocmească și să trimită copii ale planurilor lor de amenajare a spațiului maritim.

Comisia a trimis avize motivate României și altor 4 țări, Foto: Arhivă Adevărul
Comisia a trimis avize motivate României și altor 4 țări, Foto: Arhivă Adevărul

Comisia a decis să trimită avize motivate Bulgariei, Greciei, Italiei, Ciprului și României pentru neasigurarea punerii corespunzătoare în aplicare a Directivei (UE) 2014/89 de stabilire a unui cadru pentru amenajarea spațiului maritim. Directiva stabilește o abordare comună pentru țările UE în ceea ce privește amenajarea zonelor maritime.”, au transmis reprezentanții CE.

Potrivit acestora, amenajarea spațiului maritim are ca obiectiv organizarea activităților umane în zonele marine pentru îndeplinirea diverselor obiective ecologice, economice și sociale.

Printre aceste obiective se numără dezvoltarea unei economii albastre sustenabile, utilizarea sustenabilă a resurselor marine și conservarea unor ecosisteme marine sănătoase și a biodiversității.

Punerea în aplicare a directivei este esențială pentru atingerea acestor obiective ca parte a Pactului verde european. Directiva impune statelor membre costiere ale UE să elaboreze planuri de amenajare a spațiului maritim până la 31 martie 2021 și să prezinte Comisiei și celorlalte state membre în cauză copii ale planurilor în termen de trei luni de la publicarea acestora. Cu toate acestea, Bulgaria, Grecia, Italia, Cipru și România nu au întocmit și nu au trimis încă Comisiei copii ale planurilor lor de amenajare a spațiului maritim. Prin urmare, Comisia a decis să le trimită avize motivate.”, a explicat Comisia.

Astfel, România și celelalte state membre menționate au la dispoziție două luni pentru a răspunde și pentru a lua măsurile necesare vizând remedierea deficiențelor identificate.

„În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.”, subliniază CE.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite