Comisia Europeană cere României să elimine restricţiile la exportul de energie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin care îi cere să elimine restricţiile la exportul de energie electrică.

Rețea de stâlpi de înaltă tensiune
Comisia Europeană cere României să elimine restricţiile la exportul de energie electrică

Comisia Europeană a decis să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru restricţionarea exportului de energie electrică, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Potrivit CE, România restricţionează exportul de energie electrică printr-o măsură incompatibilă cu articolele 35 şi 36 din TFUE, Directiva (UE) 2019/944 şi Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică.

"Comisia consideră că această măsură are un efect echivalent unei restricţii cantitative la export în sensul articolului 35 din TFUE şi nu poate fi justificată în temeiul articolului 36 din TFUE. Din aceleaşi motive, se consideră că măsura încalcă şi sus-menţionata Directivă privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi Regulamentul privind piaţa internă de energie electrică", subliniază Executivul comunitar.

România are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate de Comisie. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat

România a exportat masiv energie în 2021

România a exportat masiv energie electrică în primele şapte luni din acest an, cu 52,5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce consumul intern a crescut cu 7%, potrivit datelor INS.

Consumul final de energie electrică în primele şapte luni a fost de 32.458 milioane kWh, cu 7% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020, în timp ce exportul de energie electrică al României a crescut cu 52,5%, la 4.413 milioane kWh, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

Resursele de energie electrică în primele şapte luni au fost de 40.274,7 milioane kWh, în creştere cu 3.858,6 milioane kWh, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020, arată datele INS.

Producţia din termocentrale a fost de 12.630,2 milioane kWh, în creştere cu 1.472,3 milioane kWh (+13,2%).

Producţia din hidrocentrale a fost de 12.049,4 milioane kWh, în creştere cu 2.895,8 milioane kWh (+31,6%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 6.248,9 milioane kWh, în scădere cu 224,6 milioane kWh (-3,5%).

Producţia din centralele electrice eoliene în primele şapte luni a fost de 3.781,2 milioane kWh, în scădere cu 479,6 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 1.089,6 milioane kWh, în scădere cu 0,5 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite