Colliers: chiar şi după deschiderea ParkLake, în Bucureşti mai e loc de încă un centru comercial de mari dimensiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După deschiderea ParkLake, Bucureştiul va avea 1,13 milioane de metri pătraţi de mall-uri, mult sub media marilor oraşe europene
După deschiderea ParkLake, Bucureştiul va avea 1,13 milioane de metri pătraţi de mall-uri, mult sub media marilor oraşe europene

Stocul de centre comerciale moderne din Bucureşti va creşte cu peste 100.000 mp până la finalul anului, prin livrarea a două proiecte în zona de est a Capitalei - ParkLake şi Veranda Mall. Pe lângă această suprafaţă, în Capitală mai este loc pentru încă un centru comercial de mari dimensiuni, estimează compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

„Odată cu livrarea centrului comercial ParkLake Plaza, stocul actual de spaţii comerciale moderne în Bucureşti va creşte de la 1,06 milioane mp la 1,13 milioane mp, ceea ce înseamnă că stocul de centre comerciale la mia de locuitori din zona metropolitană va ajunge la aproximativ 452 mp, fiind încă mult în urma mediei oraşelor mari din regiune“, arată Colliers.

Până la finalul anului, în Bucureşti, urmează a fi livrat şi centrul comercial Veranda Mall, amplasat în zona Bucur Obor.

Cât loc mai e?

„Pe baza calculelor interne ale Colliers, luând în calcul evoluţia puterii de cumpărare şi ritmul de creştere a consumului în următorii ani, estimăm că piaţa va mai putea  absorbi în următorii ani aproximativ 200.000 mp suprafaţă închiriabilă, din care centrele comerciale anunţate spre livrare în Bucureşti anul acesta însumează circa 100.000 mp“, a declarat Liana Dumitru, director asociat în cadrul departamentului de retail al Colliers International.

„Astfel, considerăm că în afara proiectelor livrate în acest an, în Bucureşti mai este loc pentru încă un centru comercial de mari dimensiuni“, a adăugat Liana Dumitru.

Presiune pe chirii

Livrarea noului mall ParkLake Plaza va pune presiune pe zona de est a Bucureştiului, unde cu mai puţin de 18 luni în urmă a fost livrat un alt centru comercial de mari dimensiuni, Mega Mall.

Zona de est a Bucureştiului va fi acoperită până la sfârşitul anului de patru centre comerciale moderne, Mega Mall, ParkLake Plaza,  Bucureşti Mall şi Veranda Mall, amplasate pe o rază de cinci-şase km.

„Este greu de estimat impactul pe care noile livrări anunţate anul acesta îl vor avea asupra proiectelor existente, însă cu siguranţă modul de operare, flexibilitatea şi adaptabilitatea la nevoile consumatorului, precum şi o comunicare constantă cu acesta, vor fi decisive pentru succesul pe termen lung al fiecărui centru comercial. De asemenea, conceptele noi de shopping şi de divertisment cu care fiecare centru va veni în întâmpinarea consumatorilor pot spori atractivitatea fiecărui proiect, durata vizitelor şi preferinţa consumatorilor în favoarea unuia sau a altui centru comercial“, a încheiat Liana Dumitru.

În ceea ce priveşte evoluţia chiriilor de bază pe termen scurt, nu ne aşteptăm la schimbări majore, cu toate că livrarea unui nou proiect de mari dimensiuni poate influenţa performanţa retailerilor, în special a celor deja prezenţi în centrele existente din  estul Capitalei, care se va reflecta implicit în chiria procentuală.

Conform datelor Colliers International, în 2015, majoritatea retailerilor internaţionali prezenţi pe piaţa din România au înregistrat în 2015 creşteri între 10% şi 20%  ale volumelor de vânzări, şi estimăm că în 2016 această tendinţă va continua.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare, cu peste 16.000 de specialişti care lucrează în 66 de ţări.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite