Colapsul bancar din SUA: FED a împrumutat băncilor 12 miliarde de dolari pentru a onora retragerile

0
Publicat:

Banca centrală americană (Fed) a anunţat că a împrumutat 12 miliarde de dolari băncilor americane, după falimentul SVB, pentru a permite acestora să onoreze cererile de retragere ale clienţilor.

Valiză metalică plină cu dolari pe o măsuță pe care sunt și bancnote
FED a împrumutat băncilor 12 miliarde de dolari pentru a onora retragerile. Foto Pexels

Fed s-a angajat duminică să împrumute băncilor fondurile necesare, într-un comunicat comun cu Departamentul Trezoreriei şi cu autoritatea de reglementare bancară, FDIC. Cele trei instituții au prezentat o serie de măsuri menite să liniştească persoanele fizice şi întreprinderile, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Instituţia monetară a mai indicat joi că, prin programul său obişnuit de împrumuturi pe termen foarte scurt, a împrumutat băncilor 152 de miliarde de dolari în cursul săptămânii trecute, faţă de abia 5 miliarde săptămâna precedentă.

În cele din urmă, 142,8 miliarde de dolari au fost împrumutate celor două entităţi create de autorităţile de reglementare americane pentru a succeda lui Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank, închisă automat duminică de autoritatea de reglementare americană.

A treia bancă, Silvergate, apropiată de mediul criptomonedelor, a fost, de asemenea, închisă. Joi, First Republic, a 14-a bancă americană după mărimea activelor şi aflată în centrul furtunii de câteva zile, a fost salvată de 11 mari bănci americane. Acestea s-au angajat să plătească un total de 30 de miliarde de dolari în depozite.

Acest lucru a mărit bilanţul Fed cu 297 de miliarde de dolari, în curs de reducere din iunie, după ce a cumpărat titluri de valoare în timpul pandemiei COVID-19 pentru a inunda piaţa cu lichidităţi şi a-i permite să continue să funcţioneze.

Această nouă majorare a bilanţului său ar urma să atârne în balanţă marţi şi miercuri, în cursul următoarei şedinţe a Fed, când aceasta va decide dacă va creşte din nou dobânzile. Injectarea de lichidităţi în economie este contrară obiectivului principal al Fed, care este, în prezent, de a limita inflaţia. 

Rezerva Federală a majorat în ritm accelerat ratele dobânzilor încercând să domolească inflația, însă acest lucru a afectat și finanțele SVB, și ale altor companii din sectorul bancar, potrivit XTB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite