Falimentul Silicon Valley Bank începe să producă efecte: Companii de pe trei continente au mari probleme

0
Publicat:

Falimentul Silicon Valley Bank începe să producă efecte în lanț, afectând sute, poate chiar mii, de companii de pe trei continente care-și țineau lichiditățile sa filialele băncii americane.

Falimentul Silicon Valley Bank începe să producă efecte în lanț FOTO Profimedia
Falimentul Silicon Valley Bank începe să producă efecte în lanț FOTO Profimedia

SVB avea filiale în Canada, Marea Britanie, China, Danemarca, Germania, India, Israel și Suedia, iar ecourile falimentului din California sunt abia la început, scrie Jerusalem Post.

Fondatorii de startup-uri din zona Bay din California sunt panicați cu privire la accesul la bani și la plata angajaților. Temeri de contagiune au ajuns în Canada, unde cartea de credit a băncii s-a dublat în ultimul an. Unitatea SVB din Marea Britanie urmează să fie declarată insolvabilă, a încetat deja tranzacționarea și nu mai primește noi clienți.

Sâmbătă, liderii a aproximativ 180 de companii tehnologice au trimis o scrisoare în care îi cer cancelarului britanic Jeremy Hunt să intervină.

Pierderea depozitelor are potențialul de a paraliza sectorul și de a da ecosistemul înapoi cu 20 de ani”, au spus ei în scrisoarea văzută de Bloomberg. „Multe companii vor fi trimise în lichidare involuntară peste noapte.”

Acesta este doar începutul. SVB avea filiale în China, Danemarca, Germania, India, Israel și Suedia. Fondatorii avertizează că eșecul băncii ar putea distruge startup-urile din întreaga lume fără intervenția guvernului. Asociația comună a SVB din China, SPD Silicon Valley Bank Co., căuta să calmeze clienții locali peste noapte, amintindu-le că operațiunile au fost independente și stabile.

Această criză va începe luni și, prin urmare, vă solicităm să o preveniți acum”, au spus fondatorii și directorii executivi din Regatul Unit în scrisoarea către Hunt. Companiile enumerate în scrisoare includ Uncapped, Apian, Pockit și Pivotal Earth.

Hunt a vorbit cu guvernatorul Băncii Angliei despre situație sâmbătă dimineață, iar secretarul economic al Trezoreriei a organizat o masă rotundă cu firmele afectate mai târziu în cursul zilei, a spus Trezoreria.

Subliniind provocarea cu care se confruntă guvernele pentru a gestiona întreaga amploare a consecințelor: Trezoreria Marii Britanii a început să cerceteze startup-urile, întrebând cât de mult au în depozit, consumul aproximativ de numerar și accesul lor la facilitățile bancare de la SVB și nu numai, două persoane. a spus familiarizat cu problema, cerând să nu fie identificat deoarece informația nu este publică. Trezoreria a refuzat să comenteze sondajul.

Dacă nu există nicio intervenție, s-ar putea cu adevărat să distrugă o generație de companii antreprenoriale”, a spus Jack O'Meara.

Încercări eșuate de mutare a depozitelor de la SVB la alte bănci

Fondatorii așteptau cu nerăbdare rezultatul mesei rotunde și orice informații despre modul în care vor fi gestionate depozitele lor la bancă. Toby Mather, CEO al startup-ului de software pentru educație Lingumi, deține 85% din numerarul companiei sale în SVB. A încercat să-și transfere conturile de la SVB folosind o aplicație pentru iPhone, dar de sâmbătă seara, nu era sigur dacă a funcționat. „Aceasta este viață sau moarte pentru noi”, a spus el. „Aceste lucruri păreau atât de banale înainte.”

Jack O’Meara, fondatorul startup-ului londonez de genomice Ocher Bio, și-a petrecut weekendul încercând, fără succes, să mute depozitele din SVB. „Dacă nu există nicio intervenție”, a spus el, „s-ar putea distruge cu adevărat o generație de companii antreprenoriale”.

Deputatul american Ro Khanna, D-Calif., a organizat o primărie vineri seara la care au participat peste 600 de persoane, inclusiv fondatori de startup-uri, lideri de tehnologie și angajați SVB. A durat mai mult de 2,5 ore, cu accent principal pe întreprinderile mici care încearcă să facă salarii în toată țara să vină luni.

Clienții încearcă să acceseze bani

Clienții SVB din California, mulți dintre ei fondatori de startup-uri, au stat vineri în fața sucursalei băncii de pe faimosul Sand Hill Road din Silicon Valley, în frig și ploaie, bătând la ușile de sticlă încuiate și încercând să-i convingă pe reprezentanții Federal Deposit Insurance Corporation să răspunde la întrebările lor.

Fondatorul unei startup-uri de drone de acolo a spus că o retragere pe care a făcut-o joi nu a avut loc și că este îngrijorată să plătească pentru cei 12 angajați cu normă întreagă. A încercat să sune FDIC de mai multe ori, „dar numărul nu răspunde”, a spus ea.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite