Sistemul bancar american, retrogradat de Moody's după falimentul SVB

0
Publicat:

Moody's a înrăutăţit perspectiva atribuită sistemului bancar al SUA de la stabilă la negativă, citând riscurile provocate de colapsul Silicon Valley Bank (SVB).

Trei tineri citesc afișul pus pe ușa închisă a băncii falimentare SVB
Moody's a înrăutăţit perspectiva atribuită sistemului bancar al SUA de la stabilă la negativă

Evoluţiile de la Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp şi Signature Bank au deteriorat mediul operaţional pentru sectorul bancar american, care se confruntă acum cu o criză de încredere, atât din partea investitoilor, cât şi a deţinătorilor de depozite, susţine Moody's.

Creditorii care au pierderi "substanţiale" din tranzacţiile cu titluri de valoare şi depozite neasigurate ar putea fi afectaţi, deoarece clienţii caută alternative mai sigure pentru depozitele lor, susţine agenţia de evaluare financiară.

De asemenea, Moody's s aşteaptă ca Rezerva Federală a SUA să continue înăsprirea politicii monetare, spre deosebire de unii analişti care susţineau că problemele recente din sistemul bancar american vor modifica politica Fed.

În ultimele zile acţiunile băncilor americane s-au prăbuşit, chiar dacă Guvernul a intervenit pentru a-i salva pe deponenţii SVB şi a anunţat o nouă facilitate de creditare pentru a susţine finanţarea băncilor şi a evita o nouă panică în rândul deponenţilor. 

Ne-am schimbat la negativ de la stabil perspectiva noastră asupra sistemului bancar din SUA pentru a reflecta deteriorarea rapidă a mediului de operare ca urmare a depunerilor la Silicon Valley Bank (SVB), Silvergate Bank și Signature Bank (SNY) și eșecurile SVB și SNY”, a spus Moody's într-un raport.

Mișcarea a urmat acțiunii de luni seara, când Moody’s a avertizat că fie retrogradează, fie trece în revistă pentru retrogradare șapte instituții individuale.

Băncile cu pierderi substanțiale de titluri nerealizate și cu deponenți americani care nu sunt retail și neasigurați pot fi în continuare mai sensibile la concurența deponenților sau la fuga finală, cu efecte adverse asupra finanțării, lichidității, câștigurilor și capitalului”, se arată în raport.

Moody’s a retrogradat luni Signature Bank și a spus că va elimina toate ratingurile. Acesta a plasat următoarele instituții în curs de revizuire pentru potențiale retrogradări: First Republic, Intrust Financial, UMB, Zions Bancorp, Western Alliance și Comerica, scrie CNBC.

.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite