Ciolacu: Noua lege a salarizării se va aplica în 2025. Finanţele au negociat cu CE un nou acord pe deficit, pe 7 ani

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sistemul de calcul al deficitului se va schimba şi că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a negociat la Comisia Europeană ca România să aibă un nou acord pe deficitul bugetar, cu durata de 7 ani.

Premierul Marcel Ciolacu
Ciolacu: Finanţele au negociat cu CE un nou acord pe deficit, pe 7 ani.

Ciolacu a fost întrebat, la sediul central al PSD, dacă banii alocaţi pentru apărare vor fi scoşi din deficitul bugetar.

"Nu. Sunt alte discuţii în ceea ce priveşte calcularea deficitului la nivelul Comisiei Europene. Când se termină atribuţiile unei Comisii, ei vor face anumite propuneri şi un raport viitoarei Comisii. Nu am ajuns acolo. Cu certitudine sistemul de calcul al deficitului se va schimba. Asta ţine de cine va fi comisarul... actualul comisar pe buget-finanţe al Comisiei a venit cu anumite modificări. Sunt ferm convins, de exemplu, cum e şi logic, actualul comisar o să ne trimită şi nouă scrisoare să ne spună că nu ne-am încadrat în acordul semnat de domnul Cîţu de a respecta deficitul pe 3 ani şi că se impune un nou acord. Deja ministrul Finanţelor s-a dus şi a negociat să fie un nou acord pe 7 ani, ceea ce mi se pare cât se poate de plauzibil, astfel încât să ajungem la 3% în acordul de la Maastricht", a spus premierul.

În altă ordine de idei, Ciolacu a precizat că se lucrează la legea salarizării şi este posibil ca aceasta să intre în vigoare în a doua parte a anului 2025.

"Nu se va pune nimic în aplicare până nu terminăm digitalizarea", a conchis premierul. 

România a încheiat luna aprilie cu un deficit bugetar de peste 57 de miliarde de lei

Execuția bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 miliarde lei, respectiv 3,24% din PIB față de deficitul de 27,35 miliarde lei, respectiv 1,70% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2023.

Deficitul lunii aprilie 2024 a fost influențat și de suma de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB) reprezentând plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legile speciale, aferente lunii mai, din bugetul asigurărilor sociale de stat (8,31 miliarde lei) și bugetul de stat (1,02 miliarde lei) conform HG nr.422/2024.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite