Ciolacu, despre inflație și prețul alimentelor de bază: Vom vorbi cu marii retaileri să reducă adaosul VIDEO

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit joi seară înaintea ședinței de Guvern despre măsurile pe care le va lua pentru reducerea inflației la o singură cifră, cât mai rapid cu putință.

Premierul Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu. Foto captură video

„Nu avem altă șansă decât să ne ajutăm unii pe alții pentru că vom împărți nu doar reușitele, ci și eșecurile.

Avem o viziune pentru națiune, este un program cu obiective ce trebuie realizate rapid.

Vreau să fiu foarte clar. Urgența maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază, pe întreg lanțul, până la raft. efectul aplicării este scăderea prețurilor la câteva alimente vitale pentru orice gospodărie.

Vom discuta cu marile lanțuri de magazine, cu distribuitorii, producătorii. trebuyie să conveinm un efort comun astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. Este un gest obligatoriu pentru toți oamenii care au suportat efectele unei inflații înalte în ultimul an. Acum este important să ducem inflația către o singură cifră cât putem de repede, dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a spus premierul.

Ulterior, acesta a adăugat că în seara aceasta se vor discuta și alte proiecte importante care vin în sprijinul cetățenilor.

„În paralel aș dori să pregătim lansarea rapidă a unor proiecte, din punctul meu de vedere esențiale. Și aici vorbim despre schema de sprijinire a procesării de alimente, schema de susținere a materialelor de construcții și introducerea energiei verzi în fermele agricole. Se pare că nu avem foarte mult timp de ezitări. Doar așa economia și populația vor simți cu adevărat rezultatele concrete”, a adăugat premierul.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,64% în mai 2023, de la 11,23% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 18,73%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 11,16%

Potrivit datelor INS consultate de „Adevărul”, cele mai mari scumpiri de la an la an s-au înregistrat în cazul zahărului, creșterea de preț în luna mai 2023 față de luna mai 2022 fiind de 58%.

Al doilea cel mai scump produs în același interval de timp este untul - 32%, urmat de margarina - 31%, ouă - scumpire de 29% într-un an, brânză - 25%, cartofi - 25%, lapte - 24%, peste 20%, pâinea și cafeaua - 16% și carne - 15%.

Prețul uleiului s-a mai domolit, scumpirea de la an la an fiind de doar 1%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite