Letargie economică în zona euro. Ce se va întâmpla cu dobânzile la nivel mondial

0
Publicat:

Inflația rămâne principala problemă la nivel mondial, atât în Statele Unite, cât și în Europa, analiștii financiari anticipând că dobânzile vor continua să crească cel puțin în următoarele luni.

Doi analiști urmăresc niște grafice pe o coală de hârtie lângă două laptopuri deschise
Inflația rămâne principala problemă la nivel mondial, atât în Statele Unite, cât și în Europa

„Orientarea anticipată a devenit depășită în prezent. Băncile centrale se bazează acum pe date și își ajustează constant deciziile privind politica monetară în funcție de informațiile publicate. Aceasta poate fi o veste neplăcută pentru piețe. Politica monetară devine mai incertă ca niciodată, ceea ce poate declanșa mișcări imprevizibile ale activelor financiare. Așadar, la ce ne putem aștepta de la băncile centrale în acest context, cu o săptămână înainte de reuniunile lor de politică monetară?”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Reuniunea FOMC din iunie: Rezultate incerte

Analiștii iBanFirst consideră că actualul consens în ceea ce privește dinamica inflației este prea optimist și că majoritatea băncilor centrale vor fi obligate să înăsprească ratele mai mult decât se preconizează. Acesta va fi, probabil, cazul Fed.

Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) se va reuni săptămâna aceasta. Pe piața monetară se anticipează o perioadă de pauză, urmată de o majorare a ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază, la 5,25-5,50 % pe 26 iulie, apoi o nouă pauză în septembrie. În opinia analiștilor iBanFirst, mixul de date disponibile plasează ședința din luna iunie într-o situație critică. Rezultatul va depinde în mare măsură de aspectele pe care se va concentra FOMC.

Indicatorii principali și datele soft (în special indicatorul Chicago PMI care măsoara puterea industriei regionale) confirmă faptul că riscul unei recesiuni crește substanțial. Acest lucru ar favoriza o pauză de politică monetară. Dar, pe de altă parte, cele mai recente date privind locurile de muncă indică faptul că ar putea fi necesară o înăsprire a politicii monetare pentru a evita creșterea presiunilor inflaționiste. Potrivit celor mai recente date privind salariații, Statele Unite au înregistrat un impresionant număr de 339.000 de noi locuri de muncă în luna mai, depășind estimările inițiale de 195.000 de locuri de muncă. De asemenea, cifrele pentru lunile precedente au fost revizuite în sus. Aceste evoluții sugerează că există premisele pentru cel puțin una sau două majorări ale ratelor în acest an.

Luând în considerare experiența anterioară, specialiștii iBanFirst consideră că FOMC (Comitetul Federal de Operațiuni de Piață Deschisă) manifestă o teamă mai mare în a nu lua suficiente măsuri pentru a combate inflația, decât în a lua măsuri excesive. Prin urmare, scenariul de bază al iBanFirst este că FOMC va majora ratele dobânzilor atât în luna iunie, cât și în luna iulie, urmând să facă apoi o pauză. În opinia analiștilor, o reducere a ratei, prognozată de piața monetară în noiembrie, este exclusă. De asemenea, nivelul extrem de incertitudine privind politica monetară probabil va crește volatilitatea pe termen scurt a pieței valutare (deși, până în prezent, aceasta a fost controlată) și va favoriza dolarul american. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a determina dacă repoziționarea actuală a traderilor în favoarea dolarului va fi de durată sau nu.

Letargie economică în zona euro

Nu există aproape nicio incertitudine în ceea ce privește rezultatul reuniunii de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) de săptămâna aceasta. După un început puternic de an, economia zonei euro este cuprinsă de o letargie economică. Indicele Sentix, care oferă o imagine de ansamblu asupra stării economiei zonei euro, a scăzut brusc cu 4,4 puncte, ajungând la minus 13,1 în luna mai. Deși economia a trecut peste lunile de iarnă mai bine decât se anticipa în toamna anului trecut, penuria de energie rămâne o problemă persistentă. De asemenea, inflația a rămas ridicată și împiedică cheltuielile de consum. Retailerii se plâng de scăderi semnificative ale vânzărilor, iar populația este preocupată de posibilitatea unor investiții forțate în sistemele de încălzire.

Toți acești factori creează o stare de spirit negativă privind economia. Cum inflația rămâne principala problemă, BCE are numeroase motive pentru a majora ratele cu 25 de puncte de bază săptămâna aceasta. Acest lucru a fost deja evaluat pe piață. Pe de altă parte, deși ratele dobânzilor continuă să crească, specialiștii iBanFirst nu văd niciun risc semnificativ de fragmentare financiară în zona euro. Reinvestițiile PEPP mențin ratele sub control. Recent, BCE a confirmat că a continuat să cumpere datoria italiană pentru 3,2 miliarde de lire sterline în lunile aprilie și mai, lucru care plasează Italia ca cel mai mare beneficiar începând din iunie 2022. Este probabil ca acest lucru să continue, pentru a evita repetarea crizei din 2012. Acesta este încă un motiv pentru care BCE poate crește ratele pe termen scurt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite