Cine sunt nomazii digitali, specialiștii care muncesc de acasă și câștigă peste 10.000 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul muncii de acasă a luat amploare pe perioada pandemiei de COVID-19, însă foarte mulți români caută în continuare joburi pe care le pot face din confortul propriei locuințe.

Specialist IT FOTO Shutterstock
Specialist IT FOTO Shutterstock

Cele mai căutate joburi sunt în domeniul online, iar salariile pot ajunge și la 10.000 de lei pe lună.

Specialistul în resurse umane Sorina Faier a explicat, într-un interviu pentru Ziare.com, fenomenul. „În era digitală în care trăim, influența internetului și a tehnologiei asupra vieții noastre este din ce în ce mai evidentă. Odată cu creșterea utilizării internetului, au apărut și noi oportunități de muncă, inclusiv pentru cei care lucrează în mediul digital. Un exemplu relevant în acest sens este fenomenul numit «nomazii digitali».

Nomazii digitali sunt persoane care desfășoară activități profesionale în cadrul industriei digitale, de obicei online, și care nu sunt legate de o locație geografică fixă. Acest tip de muncă le oferă libertatea de a lucra de oriunde, cu condiția să aibă acces la internet. Așadar, un nomad digital poate lucra de acasă, dintr-un birou, dintr-un spațiu de coworking sau chiar de pe o plajă sau o munte din alt colț al lumii”, a declarat Sorina pentru www.ziare.com.

Salariile nomazilor digitali în România variază în funcție de mai mulți factori, precum experiența profesională, domeniul în care activează și nivelul de competență. De regulă, aceștia câștigă mai mult decât salariații obișnuiți din România, deoarece lucrează și colaborează cu clienți și companii străine, care oferă remunerații superioare. Mai mult decât atât, moneda în care se primesc plățile poate influența considerabil nivelul veniturilor.

De exemplu, un nomad digital cu un clienții în țări cu nivel de trai mai ridicat, precum Statele Unite sau Germania, va avea, în general, un venit mai mare comparativ cu un nomad cu clienți din statele cu nivel de trai mai scăzut.

Un specialist Marketing câștigă între 6.000 - 7.000 lei, un Graphic Designer - 7.500 lei, un Consultant IT - 10.000 lei

Nu toți nomazii digitali din România înregistrează venituri mari. Există și cei care se află la început de carieră, în perioada de specializare sau care desfășoară activități cu o cerere mai redusă pe piața digitală. De asemenea, unii nomazi aleg să lucreze pe proiecte cu plata fixă, în timp ce alții optează pentru venituri variabile, în funcție de numărul de clienți și de proiecte finalizate.

Nomazii digitali sunt scutiți de taxe, dacă nu petrec mai mult de șase luni pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive pe teritoriul țării noastre, iar dacă depășesc această perioadă salariile le vor fi impozitate conform regulilor uzuale din Codul fiscal.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite