Cât câștigă angajații din agricultură, construcții, industria alimentară și IT

0
Publicat:

Agricultura, construcţiile, industria alimentară şi IT-ul au scos pe piaţă de începutul anului peste 80.000 de joburi noi, adică aproximativ 35% din numărul total de joburi disponibile pe eJobs.ro, susţin reprezentanţii platformei de recrutare online.

30.000 de locuri de muncă sunt disponibile în România şi străinătate, Foto: Arhivă Adevărul
30.000 de locuri de muncă sunt disponibile în România şi străinătate, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, aceste domenii ar putea pierde din toamnă facilităţile fiscale pe care le aveau pentru remunerarea angajaţilor, precum scutirea de la plata impozitului pe venit, reducerea CAS ori exceptarea de la plata contribuţiilor pentru sănătate.

Vorbim despre patru mari angajatori ai economiei, dar şi despre domenii care se luptă fie cu deficit de candidaţi, fie cu o rată mare a fluctuaţiei de personal, fie cum ambele. De la începutul anului şi până acum, aceste sectoare au scos în piaţă peste 80.000 de joburi noi, adică aproximativ 35% din numărul total de joburi disponibile pe eJobs.ro în acest interval de timp", a spus Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.

Ce salarii oferă angajatorii

Cel mai mult câştigă angajaţii din IT, care înregistrează o medie salarială netă, la nivel naţional, de 6.300 de lei pe lună, potrivit datelor Salario.ro, comparatorul salarial dezvoltat de eJobs România.

Asta în condiţiile în care aşteptările pe care le au candidaţii din acest domeniu ajung o medie netă de 9.000 de lei pe lună, conform aceleiaşi surse.

Un software developer, spre exemplu, intră într-o medie netă, la nivel naţional, de 7.500 de lei, un programator full stack - 7.100 de lei, iar un programator Java 6.000 de lei.

Cel mai bine plătiţi sunt arhitecţii IT, care vin cu o medie salarială de 15.000 de lei pe lună, în timp ce un QA tester poate câştiga un salariu de aproximativ 4.500 de lei, iar un web developer 5.500.

Potrivit sursei citate, construcţiile sunt următorul domeniu în ordinea celor mai mari salarii oferite, cu o medie naţională netă de 5.000 de lei pe lună.

Poziţiile cel mai des scoase în piaţă de angajatori sunt cele de inginer proiectat (5.000 de lei), inginer constructor (5.500 de lei), inginer civil (6.000 de lei) sau inginer de instalaţii (5.600 de lei). În ceea ce-i priveşte pe muncitorii calificaţi din construcţii, salariile arată astfel: un muncitor în construcţii încasează, în medie, 4.500 de lei pe lună, un electrician 4.000 de lei, un instalator 4.000 de lei. Media salarială pentru muncitorii necalificaţi este de 3.400 de lei.

IT-ul şi construcţiile sunt, totodată, două domenii care au concurenţă reală şi din afara ţării, angajatorii din străinătate fiind foarte interesaţi de candidaţii cu experienţă în aceste zone. Dacă pe partea de IT vedem mulţi specialişti care lucrează, simultan, pe proiecte locale şi proiecte internaţionale, angajatorii locali şi cei externi putând, astfel, să împartă aceeaşi resursă, când vine vorba despre construcţii, angajarea nu se poate face fără relocare şi, din acest punct de vedere, România este puternic ameninţată de ofertele pe care candidaţii le primesc din afară. Pe de altă parte, în ultimii ani am văzut şi un număr mare de muncitori străini care vin să lucreze în România în acest domeniu şi nu numai. Majoritatea vin din Asia", a mai explicat Bogdan Badea.

Importul de personal

Importul de personal a devenit o soluţie la care au început să apeleze şi recrutorii din agricultură şi industria alimentară, care, de asemenea, se vor lovi, din toamnă, de eliminarea facilităţilor fiscale, măsură care ar putea duce la scăderea salariilor la nivelul acestor pieţe.

În acest moment, media netă salarială din agricultură este de 4.200 de lei. Un inginer agronom câştigă, în medie, 4.300 de lei pe lună, un specialist în achiziţii 5.000 de lei, un chimist 3.500 de lei, un inginer zootehnist 4.000 de lei, iar un inginer silvicultor 6.000 de lei. Un mecanic de utilaj agricol încasează un salariu mediu de 4.000 de lei.

Deşi cel mai mare angajator din cei patru menţionaţi, industria alimentară este şi sectorul cu cele mai mici salarii, susțin specialiștii eJobs.

Media la nivel de piaţă este de 3.500 de lei, potrivit datelor Salario. Un inginer în alimentaţie are un salariu mediu net de aproape 4.000 de lei pe lună, un inspector de securitate 3.500 de lei, un inginer de calitate 4.000 de lei, un bucătar 3.500 de lei, iar un brutar / patiser / cofetar 3.000 de lei pe lună.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile aproape 30.000 de locuri de muncă în România şi străinătate. Datele privind câştigurile au fost extrase din Salario, unde, până în present, peste 600.000 de specialişti şi-au introdus veniturile. Comparatorul de salarii oferă informaţii pentru peste 800 de poziţii diferite, din 62 de domenii de activitate, atât de la privat, cât şi de la stat.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite