China, record de importuri de echipamente pentru cipuri în încercarea de a învinge restricțiile SUA

0
Publicat:

Importurile chinezești de mașini pentru fabricarea de cipuri au crescut anul trecut, deoarece firmele și-au intensificat investițiile în încercarea de a evita eforturile SUA de a limita industria de semiconductori a țării.

Fabrica de cipuri
China cumpără echipamente de fabricare a cipurilor de 40 miliarde de dolari

Importurile de utilaje folosite pentru fabricarea cipurilor pentru calculatoare au crescut cu 14% în 2023, la aproape 40 de miliarde de dolari - a doua cea mai mare sumă ca valoare înregistrată  din 2015, potrivit calculelor Bloomberg pe baza datelor vamale oficiale.

Creșterea a avut loc în pofida unei scăderi de 5,5% a importurilor totale anul trecut, subliniind importanța pe care guvernul chinez și industria cipurilor din această țară au acordat-o devenirii autosuficienței.

Companiile chineze de cipuri investesc rapid în noi fabrici de semiconductori pentru a încerca să avanseze capacitățile națiunii și să ocolească controalele la export impuse de SUA și aliații săi. Aceste restricții îngreunează accesul companiilor chineze la utilajele necesare pentru fabricarea celor mai puternice cipuri și încetinesc dezvoltarea sectorului de înaltă tehnologie din China, care este considerat o amenințare pentru SUA.

Importurile Chinei din Țările de Jos au crescut vertiginos anul trecut înainte de noile controale la export, care vor limita și mai mult capacitatea unor companii precum Semiconductor Manufacturing International Corp. de a obține cele mai noi utilaje.

În decembrie, importurile de echipamente litografice din Olanda au crescut cu aproape 1.000% față de anul precedent, ajungând la 1,1 miliarde de dolari, deoarece firmele s-au grăbit să cumpere înainte de începerea restricțiilor olandeze din această lună.

Chiar înainte ca aceste restricții să intre în vigoare, compania olandeză ASML Holding NV a anulat livrările către China a unora dintre cele mai bune mașini ale sale de vârf, la cererea guvernului american, a raportat Bloomberg la începutul acestei luni.

Anulările au avut loc cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a interdicțiilor de export pentru echipamentele de înaltă performanță pentru fabricarea cipurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite