China General Nuclear Power Corp s-a precalificat pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro
Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro

China General Nuclear Power Corp (CGN) a fost aleasă de către Nuclearelectrica drept investitorul calificat pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, următoarea etapă fiind în data de 24 septembrie, când compania asiatică va depune oferta.

"Investitorul nu trebuie doar să cunoască piaţa energiei, trebuie să cunoască specificitatea sectorului nuclear. De aceea am cerut în criteriile tehnice să opereze deja minim 4 reactoare nucleare. CGN are 11 reactoare în operare, cu 11.620 MW instalaţi şi alţi 15.000 MW în construcţie. Are active de 34 de miliarde de euro şi o cifra de afaceri de 4,25 de miliarde de euro. Este un investitor, nu un contractor", a afirmat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

CGN va fi acţionarul majoritar, astfel că va avea cel puţin 51% din noua firma. Tehnologia care va fi folosită este CANDU 6, de provenienţă canadiană. 

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro, din care statul a investit deja un miliard de euro în apă grea şi instalaţiile de pe platforma de la Cernavodă. Pentru că acesta să fie rentabil, are nevoie de o serie de stimulente financiare, respectiv contracte pentru diferenţa, garanţii de stat sau contracte pe termen lung pentru vânzarea energiei.

Contractele pentru diferenţa garantează investitorului un anumit nivel de preţ pe fiecare MWh de energie, urmând că statul să plătească investitorului diferenţa între preţul pieţei şi cel garantat în contract. În cazul în care preţul pieţei va fi mai mare decât cel stipulat în contractul pentru diferenţa, atunci investitorul va varsă la bugetul de stat o suma de bani.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite